Зеленський перемагає всіх, – свіже опитування КМІС

 

Шоумен Володимир Зеленський впевнено лідирує в рейтингу кандидатів у президенти України. За нього в першому турі готові проголосувати майже 26,9% тих, хто вже визначився зі своїм вибором.

Про це свідчать оприлюднені сьогодні, 14 лютого, дані опитування громадської думки, яке було проведене Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) з 31 січня до 10 лютого.

Друге місце за симпатіями виборців, які вже знають, за кого проголосують, посів чинний президент Петро Порошенко (17,7%) на третьому – лідерка ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко (15,8%).

При цьому досі не визначилися з вибором 27% респондентів.

Серед усіх опитаних загалом віддати свій голос за Зеленського в першому турі готові 16,4% громадян. У другий тур за цим показником можуть вийти як Порошенко (10,8%), так і Тимошенко (9,6%), оскільки різниця між ними в даному випадку залишається в межах статистичної похибки.

 

 

Крім того, серед респондентів, які планують прийти на виборчі дільниці і вже знають, за кого проголосують: 9,8% готові підтримати Юрія Бойка; 6,6% – Олега Ляшка; 6,1% – Анатолія Гриценка; 2,9% – Євгенія Мураєва; 2,4% – Ігоря Смешка; 2,3% – Андрія Садового; 2,2% – Олександра Шевченка; 1,6% – Олександра Вілкула; 1,3% – Руслана Кошулинського.

Решта кандидатів у сукупності мають 4,4% виборчих симпатій.

Зеленський користується найбільшою підтримкою на півдні України, Порошенко – на заході. У Тимошенко рівень симпатій приблизно однаковий (9-10%) в усіх регіонах, окрім Донбасу (1,5%).

У прес-релізі КМІС зазначається, що всеукраїнське опитування було проведено на замовлення клієнта. Методом особистого інтерв’ю опитано 2007 респондентів віком від 18 років всіх регіонах України, крім окупованого Криму та територій Луганської і Донецької областей, які є тимчасово непідконтрольними українській владі.

Цікаво, що респондентів, які збираються проголосувати за Зеленського в першому турі, окремо запитували про те, чому саме вони його підтримують (щодо інших фігурантів дослідження такого запитання не ставилось).

Як зазначається в прес-релізі КМІС, респондент міг обрати до 2 варіантів відповіді. Більше половини (54,4%) прихильників цього кандидата відповіли, що вважають його “людиною з-поза чинної системи, новим обличчям у політиці“.

Також популярними були відповіді: “Я вірю в його чесність, незалежність від олігархів” та “Я загалом поділяю його погляди, подобається його програма“.

Читайте також:
“Медецина, песії, вайна”.
Яку програму пишуть Зеленському його прихильники в соцмережах

Загалом, відповіді респондентів розподілилися таким чином:

 

Окремо ставилося також запитання “Кого з осіб, які заявили про намір балотуватися на посаду Президента, на вашу думку, можна вважати політиками нового покоління“.

Відповіді респондентів розподілилися таким чином: Володимир Зеленський – 38,6%; Євгеній Мураєв – 7,5%; Ігор Смешко – 4,4%; Надія Савченко* – 3,5%; Олександр Шевченко – 2,5%.
Інших кандидатів  (окремо кожного) назвали не більше 2% респондентів. Не визначилися або відмовилися відповідати – 26,6%, вважають, що жоден не є політиком нового покоління – 17,5%.

*Як пояснили у КМІС, на момент початку опитування остаточний список кандидатів ще не був відомий, тому серед запропонованим респондентам прізвищ були, скажімо, зрештою не зареєстровані кандидатами Надія Савченко, Сергій Рудик тощо. Водночас, у списках не було 13 в підсумку зареєстрованих кандидатів.

Серед імовірних пар кандидатів, які можуть вийти у другий тур президентських виборів, Зеленський виграє і в Порошенка, і в Тимошенко.
Порошенко перемагає лише в парі з Бойком, Тимошенко – в усіх змодельованих парах, крім двобою із Зеленським.

 

 

Цікавим є також регіональний розріз голосування за кожну з пар:

І на завершення – відповіді опитаних соціологами громадян на запитання, з яких джерел вони найчастіше отримають інформацію про кандидатів, що балотуються на посаду президента України (можна було обирати не більше 2 варіантів): центральні телеканали – 78,6%; новинні інтернет-сайти – 35%; від друзів, родичів, знайомих, колег тощо – 11%; з соціальних мереж в інтернеті – 9,3%; місцеві телеканали – 9%; центральні друковані видання – 6,2%; місцеві друковані видання – 4,7%; радіо – 3,1%.

Читайте також:
“Хай топить Порошенка”. У мінкульті РФ визнали, що діяльність Зеленського вигідна Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна