“Опора” побачила в безплатних концертах Зеленського підкуп виборців

 

Додатковий безкоштовний концерт “студії “Квартал 95” за участю Володимира Зеленського містить ознаки підкупу виборців.
Про це заявляють представники Громадянської мережі “Опора”, яка спостерігає за виборами.

“9 лютого в Ужгороді відбувся концерт студії “Квартал 95” за участю кандидата в президенти Володимира Зеленського. Концерт гумористів був анонсований заздалегідь, квитки на нього можна було купити на сайті та у касах театру. Ціни на квитки коливалися в межах від 350 до 1950 грн. Однак, як стало відомо спостерігачам “Опори”, того ж дня, за три години до заявленого концерту, відбувся ще один, вхід на який був виключно за запрошеннями. Попереднього публічного анонсу свята не було, як можна було отримати запрошення – достеменно невідомо”, – йдеться в повідомленні на сайті ГО “Опора”.

За інформацією спостерігачів громадянської мережі, на концерт, який почався о 17:00, можна було зайти лише за запрошеннями, які могли отримати заздалегідь пілговики, учасники АТО та члени їхніх сімей, люди з інвалідністю тощо.

“Волонтер організації, яка працює з військовослужбовцями, розповіла, що отримала від організаторів 100 запрошень для того, щоб роздати їх військовим. Інша відвідувачка розповіла в коментарі “Опорі”, що запрошення на концерт можна було отримати поштою. Для цього необхідно було надіслати заявку, а організатори, плануючи концерт у тому чи іншому місті, вже надсилали заявками запрошення”, – йдеться в повідомленні.

Сам Зеленський 10 лютого в коментарі ЗМІ зазначив, що такі благодійні концерти вони проводять регулярно, проте раніше про це не розповідали, тому що їх не запитували, а піаром команда нібито не займалася.
За словами кандидата в президенти, це для них традиційно – безкоштовний концерт удень, а ввечері – комерційний.

Однак в “Опорі” пов’язують безплатні виступи з агітаційною кампанією Зеленського.

“У факті організації безкоштовного концерту можуть бути вбачатися ознаки порушення правил ведення виборчої кампанії з боку кандидата Зеленського”, – зазначає координатор спостереження за виборами Громадянської мережі “Опора” в Закарпатській області Ярослав Гулан.

За його словами, кандидатові заборонено надавати виборцю на пільгових умовах товари або послуги і при цьому згадувати його ім’я.

“Проведення безкоштовного концерту за участю кандидата в президенти може сприйматися саме як надання виборцеві послуг, а це вже містить ознаки підкупу виборців. Також варто додати, що кандидат де-факто використовує свою роботу як ресурс, якщо не для прямої агітації, то для впізнаваності свого імені. А це вже відхилення від задекларованого в законі принципу участі у виборах на рівних засадах. Адже не кожен кандидат у президенти може організувати виборцю безкоштовний гумористичний концерт”, – каже Гулан.

Тому, за його словами, кандидатам у президенти доцільно в період виборчої кампанії організовувати зустрічі з виборцями і пояснювати свої політичні програми, а не безкоштовні та комерційні концерти, але “це вже питання більше до політичної культури”.

За словами юридичного радника ГО “Опора” Тетяни Юзвяк, головною ознакою непрямого підкупу виборців (ч. 4 ст. 64 закону України “Про вибори президента України”) є те, що він завжди відбувається на етапі проведення передвиборчої агітації. Передвиборчою ж агітацією є будь-яка діяльність із метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на посаду президента України, роз’яснює експерт.

“Одним із видів передвиборної агітації і є проведення концертів як за підтримки самих кандидатів, так і тих, на яких виголошуються заклики зі спонуканням голосувати за або проти певного кандидата. Норма Закону «Про вибори Президента України», якою забороняється підкуп виборців, не містить жодних виключень щодо товарів та послуг, які можна безоплатно чи на пільгових умовах надавати відповідним суб’єктам виборчого процесу. Тобто цей закон є найбільш суворим і забороняє надавати виборцям під час агітаційних заходів безоплатно чи на пільгових умовах будь-які матеріальні блага”, —  наголосила юридична радниця.

Вона застерегла: за непрямий підкуп настає або адміністративна (стаття 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення) або кримінальна (стаття 160 Кримінального кодексу України) відповідальність.

У звіті “Опори” з Ужгорода сказано, що її представникам так і не вдалося потрапити на безкоштовний концерт “Кварталу”, а також знайти свідків, які б погодилися детально розповісти про всі обставини виступу команди Зеленського.

Під час платного концерту, який був анонсований заздалегідь, спостерігачка “Опори” агітації не зафіксувала. На самому  шоу глядачам показали рекламний ролик “Слуги народу”, в якому журналіст бере інтерв’ю Зеленського-Голобородька і питає того, про що він мріє.

Розпочинаючи платне шоу, Володимир Зеленський наголосив, що концерт не агітаційний: “А якщо у залі будуть якісь люди, і будуть щось там кричати, то ми їх не боїмося, нас більше. Так що, люди добрі, прошу, якщо якийсь випадок буде, не бийте цю людину, може, вона від Ляшка, ще отримає задоволення. Нащо це нам всім, ми просто тут заради того, аби підняти вам настрій і все”.

У кінці вся команда вийшла на сцену, виконала пісню “Країна сильних людей”, де на фоні йшов відеоряд із важливих моментів з історії Незалежної України, від акту проголошення незалежності до кадрів військових дій на Донбасі.

Після завершення концерту Володимир Зеленський разом із відвідувачами робив селфі біля автобуса.

Як інформувала “Новинарня“, за даними соціологів, у січні Володимир Зеленський висунувся кандидатом у президенти і став лідером рейтингів. Він веде виборчу кампанію, не розмежовуючи себе як кандидата і рекламну промоцію фільму “Слуга народа”, в якому грає роль “народного президента”.
Перед концертом у Львові активісти та учасники бойових дій влаштували акцію проти Зеленського.
Раніше розслідувачі знайшли у Зеленського працюючий бізнес в Росії.

Читайте також:
Нацполіція почала розслідування за заявою Зеленського про стеження

“Зелений” мільйонер. Реєструючись у ЦВК, Зеленський задекларував, якими маєтностями володіє

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна