Помер визначний актор Сергій Юрський, який підтримував Україну у війні з РФ. ЦИТАТИ

 

У п’ятницю, 8 лютого, в Москві помер визначний радянський і російський актор театру і кіно Сергій Юрський.

Як повідомляють російські ЗМІ з посиланням на дочку артиста Дар’ю, у Юрського вночі зупинилося серце. Це сталося в його квартирі. Артист довго хворів. Лікарі приїхали, але врятувати не змогли.

Сергію Юрійовичу було 83 роки. Він народився 16 березня 1935 року в Санкт-Петербурзі (тоді – Ленінград).

Народний артист РРФСР (1987), Юрський відомий за ролями у фільмах “Золоте теля” (Остап Бендер), “Місце зустрічі змінити не можна” (Груздєв), “Республіка ШКІД”, “Любов і голуби”, “Людина нізвідки”, “Інтервенція”, “Шукайте жінку”, “Падіння Кондора” та ін.

Сергій Юрський підтримував ліберальні російські партії й політичні рухи, виступав проти політики Володимира Путіна.

Міністерство культури України включило Юрського у так званий “білий список” артистів, які підтримують територіальну цілісність країни і виступають проти агресії РФ.

Пропонуємо згадати визначальні цитати актора щодо українського питання.

Про Україну й українську мову

  • Я побував в Україні дуже давно, дуже давно, і для мене Україна – це самостійне явище. І, звичайно, небезпечно в Харкові ці слова говорити, але я вважаю, що досить болісне відродження української мови – це благо.

Про ставлення Росії до України

  • Це жахлива неввічливість, це жахливе порушення не тільки правил пристойності, а й того, що створює певний баланс у світі. Можна допомагати, можна вести переговори, можна співчувати, не погоджуватися, сперечатися, але не можна в такій тональності кричати на всю нашу гігантську країну, в якій подібне знаходить відгук. Це якийсь несподіваний і жахливий прояв національного безкультур’я.
  • Це інша нація – дружня, історично пов’язана з Росією, але інша. Зараз Україна – це інша країна. А кажуть про неї в такій тональності, як ночами в телевізійних передачах Мамонтова або Соловйова: “хочемо – розженемо, хочемо – захистимо, а російська мова там має бути!” Хлопці – це не ваша справа. Це як якщо б французи сказали: “Які бельгійці? Вони ж говорять французькою мовою. Немає такої країни Бельгія; вони говорять французькою, тільки з якимось дивним акцентом. Нема її, і все.

Про воєнні дії в Україні

  • Щодня, і все більше приходжу в подив і перестаю розуміти що-небудь. Мене це хвилює нескінченно. Відчуття жаху в мене не проходить ось вже кілька місяців. Те, що відбувається, викликає у мене не тільки почуття тривоги, а жаху і мороку

Про Крим

  • Із Кримом у мене пов’язано більше 30 років, і я ніколи не відчував себе чужим. Налагодиться там життя? Тривожно говорити. Адже вже зараз туди не їдуть на відпочинок, а кримчани жили здебільшого з обслуговування туристів. А якщо говорити про саму території… Стародавні греки могли б дати право нинішнім грекам заявити, що споконвічні землі Греції поширюються на півсвіту. Але тут би турки почали говорити, що у них була Османська імперія, і ці землі належать їм. Зараз толерантність дратує багатьох.

Читайте також:
Померла визначна російська правозахисниця Людмила Алексєєва,
яка вимагала вивести війська з України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна