ОБСЄ розчарована рішенням України не пускати росіян спостерігати за виборами. Київ реагує

 

Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ жалкує з приводу рішення України заборонити російським громадянам брати участь в місії зі спостереження за президентськими виборами в Україні 31 березня.

Про це йдеться в повідомленні на сайті ОБСЄ.

У листі до Міністерства закордонних справ України директор БДІПЛ Інгбйорг Сольрун Гісладоттір висловила “глибоке розчарування” у зв’язку з прийняттям українським парламентом закону, який закріпив таке обмеження.

Гісладоттір заявила: “Рішення відмовити в можливості акредитації громадянам однієї держави-учасниці не має прецедентів і суперечить зобов’язанням всіх держав-учасників запрошувати спостерігачів з будь-яких інших держав-учасниць ОБСЄ, які можуть побажати спостерігати за ходом виборів в тій мірі, в якій це дозволено законом … ”

Ісландка підкреслила, що спостерігачі, які спрямовуються для участі в місіях БДІПЛ зі спостереження за виборами, представляють не свої країни, а всю Організацію з безпеки і співробітництва в Європі. Вони зобов’язані дотримуватися методології БДІПЛ зі спостереження за виборами та керуються суворим кодексом поведінки Бюро щодо спостерігачів за виборами, в тому числі залишатися строго неупередженими і жодним чином не втручатися в процес виборів.

Закликаючи до подальших роздумів з цього питання, Гісладоттір написала, що ці загальні зобов’язання встановлюють чіткі стандарти поводження держав-учасників один з одним і, без винятку, застосовуються в рівній мірі до кожної держави-учасниці. Їх сумлінне виконання важливе для відносин між державами, вважає директор БДІЛП.

Реагуючи на лист Гісладоттір, представниця України в гуманітарній підгрупі ТКГ, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко висловила глибоке розчарування і занепокоєння тим фактом, що в звітах ОБСЄ за результатами виборів президента РФ і Держдуми Росії немає жодного слова про сфальсифіковані і незаконні вибори в анексованому Криму.

“Ми розцінюємо таке мовчання як підігрування сценаріям повзучої легітимізації крадіжки Криму. І надалі будемо висловлювати глибоке занепокоєння з цього ганебного приводу під час всіх зустрічей з ОБСЄ й іншими міжнародними партнерами”, – написала Геращенко у “Фейсбуці” 8 лютого.

“Не менше розчарування і занепокоєння викликає той факт, що, попри свій мандат працювати на всій території України, СММ ОБСЄ не моніторить безпекову і гуманітарну ситуацію в Керченській протоці і в Криму, й не наполягає на постійному допуску до неконтрольованої частини україно-російського кордону”, – пояснила позицію України Геращенко.

Як інформувала “Новинарня“, 7 лютого Верховна Рада ухвалила законопроект, який передбачає заборону участі спостерігачів із держави-агресора – Росії – у виборах в Україні.

Заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця за результатами зустрічі з директором БДІПЛ ОБСЄ Інгбйорг Сольрун Гісладоттір висловив надію на те, що в ОБСЄ візьмуть до уваги прийнятий Верховною Радою закон. Він пояснив, що ситуація з рішенням України про неучасть спостерігачів від країни-агресора не може становити прецедент для інших країн-учасниць ОБСЄ, які не є жертвами агресії і окупації.

Ще до ухвалення закону, 5 лютого, президент Порошенко пообіцяв не пускати на вибори спостерігачів з Росії.

Читайте також:
МЗС прокоментувало заяву Волкера про допуск спостерігачів РФ на вибори президента

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна