Російські найманці написали листи Путіну з українських в’язниць

 

Російські громадяни, засуджені в Україні за участь у війні на Донбасі, просять обміняти їх на українських політв’язнів в Росії та написали листи з відповідними проханнями президенту РФ Володимиру Путіну.

Новая газета” опублікувала три листи російських військових, які відбувають покарання в українських тюрмах.

“Я, Єгоров Сергій Геннадійович, <…> уродженець Російської Федерації Свердловської області <…>. Я був узятий в полон 14 квітня 2017 року в нічний час Збройними силами України <…> Мене звинувачують в тому, що я є стрільцем ЗС ДНР 5 ОМСБ 1 рота 2 взвод 2 відділення, я дійсно являюсь добровольцем, прибув виконати свій патріотичний обов’язок”, – йдеться в одному з листів.

У другому листі, від танкіста з РФ, захопленого в полон ще чотири роки тому під Дебальцевим, читаємо: “Я, Гаджиєв Руслан Джуполавич, 1973 <…> уродженець Російської Федерації Ставропольського краю <…>, в теперішній час знаходжуся в Бахмутському СІЗО Донецької області. 25.01.2015 бул затриманий (взятий в полон) 128 гірсько-піхотною ротою (бригадою – “Н”). українськими військовими. Правоохоронними органами України був обвинувачений за ст. 258-3 ч. 1, ст. 263 ч. 2, ст. 437, ст. 258 ч. 3 КК України. Артемівським міськрайсудом Донецької області засуджений до 15 років позбавлення волі”.

Третій лист: “Президенту Російської Федерації від гр. РФ Седікова Олексія Сергійовича, 1979 р.н., уродженця Архангельської області. <…> В ніч з 10.07.2016 на 11.07.2016 був узятий в полон в ході розвідувальної операції в складі групи. Військовослужбовець НМ ЛНР 7 ОМБр 2 армійського корпусу, 2 батальйону, 6 роти, командир мотострілецького взводу, звання старший лейтенант. В ході зіткнення був важко поранений і полонений 54 ОМБр ЗСУ…”

Автори всіх трьох листів пишуть, що за час перебування у в’язницях у них нібито погіршилося здоров’я, а кваліфікована медична допомога росіянам начебто не надавалась.

Всі ці листи закінчуються приблизно однаково: “Виходячи із вищевикладеного, прошу Вас, Володимире Володимировичу, допомогти, посприяти у вирішенні питання щодо мого переведення в РФ або організувати і здійснити можливий обмін заручників і військовополонених громадян РФ на політичних в’язнів, полонених громадян України, які перебувають у в’язницях РФ. Прийміть, будь ласка, всі необхідні заходи щодо повернення нас, громадян РФ, які перебувають у в’язницях України, до себе на батьківщину”, — зазначає видання.

Відповідні прохання Путіну відправили загалом 22 росіян, ув’язнених в українських тюрмах.

Як зауважує “Новая газета”, ці листи були написані ще у серпні 2018 року і відразу ж передані російській стороні дипломатичними каналами.

Водночас керівництво Росії не відповіло на жоден із листів.

“Ніхто так і не зацікавився долею співвітчизників, до них не поїхали консули, їм не стали слати передачі і писати листи, ніхто не зв’язався з їхніми родичами, Росія продовжувала грати в “ихтамнетов” на всіх рівнях”, — підсумовує видання.

Читайте також:
Обмін полоненими з ОРДЛО: Україна віддає російського танкіста Гаджиєва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна