У Києві на Видубичах охоронці побили журналістів, які фіксували незаконний видобуток піску

 

У Києві на Видубичах охоронці одного з підприємств увечері 24 січня напали на журналістів. Поліція відкрила кримінальне провадження й затримала дев’ятьох причетних.
За словами координатора громадської організації “Стоп корупції” Романа Бочкали, напали на їхню знімальну групу, яка фіксувала незаконний видуботок піску.

“Увечері на лінію “102” надійшло повідомлення про те, що на вул. Промисловій у Голосіївському районі група невідомих на кількох автомобілях з іноземною реєстрацією пошкодила сокирою їхню машину, застосувала аерозольні балончики, побила журналіста та забрала сумку з грішми та речами”, – йдеться в повідомленні прес-служби ГУ Нацполіції столиці.

Одного постраждалого з тілесними ушкодженнями доправили до лікарні.

Правоохоронці кваліфікували дії зловмисників як розбій.

Для розшуку транспортних засобів у столиці ввели план “Перехоплення”, було орієнтовано всі наряди поліції.

За словами потерпілих, один із транспортних засобів, який після нападу виїхав у бік міста, згодом повернувся на огороджену територію.

У п’ятницю, 25 січня, відділ комунікації ГУ НП оприлюднив уточнені дані: до управління поліції доправлено дев’ятьох осіб, вони дають пояснення, і з ними проводяться слідчі дії, зокрема впізнання.

Усіх дев’ятьох осіб було затримано на місці події, вони назвалися охоронцями. Одного з них потерпілі впізнали як нападника. Одного чоловіка вже затримали, діям інших доставлених після першочергової перевірки буде надано правову оцінку.

Крім того, проведено обшук на території, на яку вказали потерпілі. Було вилучено мобільні телефони осіб, які перебували там, сокиру, газовий балончик, два ножі, три пристрої для відстрілу гумових куль із дозвільними документами, мисливський карабін, стартовий пістолет іноземного виробництва, патрони і три автомобілі.

Потерпілий, якого доправили до лікарні, за словами медпрацівників, дістав черепно-мозкової травми, опік слизової оболонки очей. Після надання допомоги він залишив лікарню.

За фактом нападу розслідується кримінальне провадження за ч. 2 ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України, згідно з якою зловмисникам може загрожувати до десяти років позбавлення волі.

Голова ГО “Стоп корупції” Роман Бочкала, розповідаючи про подію, заявив, що “список Гандзюк міг поповнитись”.

“Журналісти, разом з двома правозахисниками, прибули на точку, де грабують пісок. Там їх зустріли озброєні молодики, які забеспечували проїзд вантажівкам з награбованими надрами. Бандити приснули газом в обличчя журналісту, повалили на сніг і почали гамселити. Була стрільба та погрози, що наступного разу вб’ють. Автівку, на який активісти привезли журналістів, парубали сокирою. В буквальному сенсі. Розбили скло в дверях. Журналісту вибили зуба, у оператора гематома на потилиці, провали в пам’яті… Зловмисники забрали сумку з документами та грошима одного з побитих та поїхали геть”, – написав Бочкала у “Фейсбуці”.

За його словами, один із постраждалих активістів – ветеран полку “Азов”, учасник бойових дій, має нагороди за участь в АТО.

Бочкала стверджує, що на Видубичах – “найбільша в столиці незаконна точка видобутку піску. Її річний обсяг – 100 млн. грн. Ця земля була в оренді у компанії «Мостобуд». Київрада розірвала його на останній сесії 2018 року. Але піщані нелегали продовжують працювати. На очах у правоохоронців”.

Читайте також:
“Зброярі піщаних кар’єрів”. Під Києвом у власника “копанки” вилучили цілий арсенал

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна