У Стамбулі біля усипальниці Роксолани вилучили текст про її “російське” походження

 

У столиці Туреччини прибрали текст напису про нібито російське походження дружини султана Сулеймана І Пишного Роксолани біля її усипальниці в мечеті Сулейманіє.

Про це йдеться у повідомленні від Посольства України в Туреччині на сторінці у Facebook.

“Турецька сторона вилучила текст напису про нібито російське походження дружини султана Сулеймана Першого Роксолани біля її усипальниці в мечеті Сулейманіє”, — зазначили дипломати.

Роксолана – дружина Сулеймана І Пишного, султана Османської імперії, мати султана Селіма II, яка потрапила до татарського полону й була продана в рабство. Згодом опинилася в султанському гаремі, де стала коханою дружиною Сулеймана І.

Про українське походження Роксолани свідчать багато історичних джерел того часу.

У середині XVI століття Михалон Литвин, послол Великого князівства Литовського в Кримському ханстві, у своєму творі 1548-1551 років “Про звичаї татар, литовців і московитів” назвав Роксолану своєю співвітчизницею.

Вважається, що справжнє ім’я Роксолани – Анастасія Лісовська і вона була донькою священика з галицького міста Рогатина, проте достовірного підтвердження цієї інформації немає.

Читайте також:
Порошенко в Стамбулі знову обговорив з Ердоганом звільнення політв’язнів з РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна