Азаров порадив Мадуро, як “правильно” боротися із протестами

 

Екс-прем’єр України, втікач Микола Азаров, коментуючи масові протести у Венесуелі, порекомендував президентові цієї країни Ніколасові Мадуро заарештувати всіх мітингувальників.

Про це повідомляє “Взгляд”.

“Я завжди був противником переговорів із подібними силами. Коли 22 січня 2014 року стало ясно, що в Києві взято курс на державний переворот, я відразу ж заявив про це на засіданні уряду і сказав про це президенту. Я сказав, що годі сперечатися. Якщо ми конституційна влада, то ми маємо захищати її. Нам її вручив і довірив народ”, — сказав колишній прем’єр-міністр України Микола Азаров, закликавши ніколи не вести переговорів з тими, “хто став на шлях заколоту”.

“Тому 28 січня я пішов у відставку, тому що Януковичу дуже не сподобалася моя позиція”, — заявив Азаров.

За словами екс-прем’єра, для нього було “очевидним” і недивним подальший розвиток подій у Києві.

“І зараз Мадуро, якщо за нього минулого року проголосували 67 відсотків, обравши законним президентом, має використовувати свої повноваження насамперед для наведення порядку”, — підсумував Микола Азаров, який живе нині в Москві як утікач.

Як повідомляла “Новинарня“, лідер опозиції Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом, після багатотисячної акції протесту проти Мадуро, що прокотилася всією країною.

Гуайдо підтримали США, Канада, Бразилія і багато латиноамериканських країн (Колумбія, Парагвай, Чилі, Аргентина, Перу, Еквадор).

Після цього Мадуро оголосив про розірвання дипломатичних відносин зі Сполученими Штатами.

Тим часом, Вашингтон відмовився виконувати розпорядження президента Венесуели Ніколаса Мадуро, який заявив, що американські дипломати мають протягом 72 годин залишити територію країни. “Сполучені Штати не визнають режим Мадуро як уряд Венесуели”, – заявив держсекретар США Майк Помпео.

Мексика та Уругвай дотримуються нейтральної позиції, їх уряди закликали венесуельців до діалогу.

Болівія, Куба та Нікарагуа відмовилися підтримати Гуайдо.

Про підтримку Ніколаса Мадуро офіційно заявила Росія. У заяві, оприлюдненій на сайті міністерства закордонних справ РФ, Мадуро названий “законним президентом Венесуели”.

Політичне протистояння у Венесуелі, із вуличними протестами опозиції та вбивствами сотень протестувальників, тягнеться вже не перший рік.

Позачергові президентські вибори відбулися 20 травня 2018 року. За даними влади, при явці 46% переміг чинний президент-соціаліст Ніколас Мадуро, який набрав 67,8%. Опозиція не визнала ці результати, так само протестували США, країни Заходу, більшість країн Латинської Америки. Мадуро визнали не більше 20 країн, зокрема путінська Росія.

Інавгурація Ніколаса Мадуро пройшла на тлі протестів лише 10 січня 2019 року. Після цього почалися нові вуличні виступи проти його влади.

За даними спостерігачів неурядової організації “Центр моніторингу за соціальною конфліктністю” (OVCS), під час акцій протестів 22 та 23 січня у країні загинули щонайменше 13 людей. Згодом місцеві ЗМІ повідомили про 16 загиблих і близько 150 затриманих під час акцій.

Читайте також:
Опозиція у Венесуелі оголосила про скинення Мадуро. Він розірвав відносини зі США

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна