У Києві почався демонтаж пам’ятника Суворову перед ліцеєм Богуна. Його забере Швейцарія

 

оновлено

На території Київського військового ліцею ім. Івана Богуна розпочався демонтаж пам’ятника російському полководцю Олександру Суворову.

Про це повідомив у “Фейсбуці” голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

“Суворов – на вихід. Деколонізація на марші”, – написав він, опублікувавши фото з місця подій.

Водночас пам’ятник не зруйнують, а відправлять на задній двір ліцею – доти, доки буде вирішено його подальшу долю.

Як повідомив “Новинарні” заступник начальника ліцею по роботі з особовим складом, підполковник Євген Пікуль, існує попередня домовленість про передачу статуї Суворова в один із музеїв у Швейцарії.

Посередником у цій угоді виступає ВГО “Всеукраїнська асоціація «Кадетська співдружність»” (ідеться про випускників суворовських училищ).

“Для кращого збереження пам’ятник буде запакований у дерев’яний короб і тимчасово розміщений на задньому дворі ліцею”, – пояснив Євген Пікуль.

Він підтвердив, що статуя належить Міністерству оборони, де невдовзі прийматимуть остаточне рішення, яке дозволить вивезти монумент з України за кордон.

За даними “Новинарні“, з цього приводу в МОУ днями відбудеться зустріч із військовим аташе посольства Швейцарії в Україні.

Демонтаж пам’ятника відбувається коштом “Кадетської співдружності”.

14 січня сайт КВЛ ім. Богуна повідомляв про робочу зустріч командування ліцею з активом ВГО “Всеукраїнська асоціація «Кадетська співдружність»”, який представляли президент асоціації Роман Солодкий та виконавчий директор Євген Смушков. До розмови також був залучений по телефону автор монумента Суворову Ігор Зарічний, який не міг бути присутній за станом здоров’я.

За підсумками переговорів було підписано протокол, згідно з яким сторони зобов’язалися діяти виключно в рамках законодавства України на підставі рішень органів державної влади та місцевого самоврядування. “Кадетська співдружність” зобов’язалася взяти пам’ятник Суворову на відповідальне зберігання після законної процедури його демонтажу.

Як відомо, за радянських часів навчальний заклад називався на честь полководця Суворова. Лише 1998 року, на сьомому році незалежності, Кабмін присвоїв ліцею ім’я Івана Богуна – активного учасника повстання Богдана Хмельницького. Проте пам’ятник Суворову досі залишався стояти перед фасадом ліцею.

Після того, як у 2016 році ліцей очолив Герой України Ігор Гордійчук (“Сумрак”), він активно взявся за процедуру демонтажу пам’ятника російському полководцю.

Бюрократична тяганина була довгою і затятою, але зрештою статую генералісимуса було виведено з держреєстру пам’яток на рівні Київської держміськадміністрації, а згодом – і Міністерства культури.

Гордійчук також домігся, щоб після демонтажу Суворова перед ліцеєм постав пам’ятник українському героєві Богуну.

За даними “Новинарні“, відділити Суворова від постаменту виявилося непростою справою, тому остаточно статую буде демонтовано в п’ятницю, 25 січня.

Читайте також:
У ліцеї легендарного генерала “Сумрака” відкриють пам’ятник Богуну.
Гроші дав Вакарчук

Що робити з Суворовим? Про міністра Нищука, Ізмаїл і національний інтерес

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна