За два роки зафіксовано 175 фізичних атак на журналістів, — НСЖУ

 

Упродовж 2017-2018 років зафіксовано 175 фізичних атак на журналістів.

Про це повідомили представники НСЖУ під час презентації “Індексу фізичної безпеки журналістів України” за підсумками 2018 року.

Відповідно до оприлюднених даних, торік було зафіксовано 86 випадків фізичної агресії щодо працівників ЗМІ, проти 89 інцидентів у 2017 році.

Найбільше інцидентів – 13 – сталося в травні, 12 – у березні, по 9 – у лютому та вересні 2018-го.

Також наполовину зросла кількість атак на жінок-журналісток. Крім того, експерти відзначають, що атаки на журналістів 2018 року супроводжувалися особливою агресією та жорстокістю, внаслідок чого чимало журналістів зазнали серйозних травм.

“Другий рік поспіль відзначаємо дуже високий рівень фізичної агресії щодо журналістів. За 2017–2018 роки загалом зафіксовано 175 інцидентів із застосуванням сили проти журналістів. Це вражаюча і неприпустима цифра”, – наголосив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

За його словами, НСЖУ вимагає від правоохоронних структур і політиків докласти максимум зусиль, щоби знизити ці загрозливі показники.

Відповідно до оприлюднених даних, у 12 випадках нападниками є чиновники, посадовці або депутати, також у десяти – правоохоронці, один інцидент стався із застосуванням зброї.

Ткаож наполовину зросла кількість атак на жінок-журналісток. У 2018 році таких випадків зафіксували 37.

“Якщо ж говорити про регіони, то очевидне лідерство в цьому антирейтингу веде місто Київ та область, зокрема, зафіксовано 29 інцидентів фізичної агресії. На другому місці – Дніпропетровська область – 10 випадків застосування сили до журналістів. На третьому – Одеська область із 7 інцидентами. Відзначу, що торік Одещина посіла друге місце – у 2017 було зафіксовано 10 інцидентів”, – заявив Сергій Томіленко.

Нещодавно НСЖУ провела на Дніпропетровщині, у Кривому Розі, регіональну дискусію з питань фізичної безпеки журналістів у країні.

“Це місто обрали невипадково. За даними поліції, впродовж 2017–2018 років тут відкрито шість кримінальних проваджень щодо перешкоджання професійній журналістській діяльності та нападів на працівників ЗМІ.  Характерною тенденцією нападів торік стала жорстокість. Журналісти зазнавали дуже серйозних травм, від яких довго не можуть оговтатися”, – розповіла перший секретар НСЖУ Ліна Кущ.

Як повідомляла “Новинарня“, Інститут масової інформації зафіксував у 2018 році в Україні 235 випадків порушень свободи слова.

Читайте також:
У Херсоні прес-конференція одеських активістів завершилася стріляниною

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.