В Україні зафіксовано 235 порушень свободи слова у 2018 році, – дослідження ІМІ

 

За даними щорічного дослідження Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”, у 2018 році на неокупованій території України ІМІ зафіксував 235 випадків порушень свободи слова.

У першому півріччі 2018 року спостерігалося зростання кількості порушень, особливо фізичної агресії, порівняно з 2017 роком.

Однак у другому півріччі, орієнтовно з серпня, відбулася певна “стабілізація” кількості порушень прав журналістів.

Загалом цифра є меншою, ніж за аналогічний період 2017 року, коли було зафіксовано 281 порушення (наприклад, у 2016 році було 264 порушень, у 2015 році – 310, у 2014 році – 995).

2Протягом першого півріччя 2018 року ми спостерігали різке зростання нападів на журналістів і проявів фізичної агресії. Водночас протягом другого півріччя ми не спостерігали різких “піків”. Ми пов’язуємо це з кількома причинами: по-перше, з публічним резонансом після жорсткого нападу на активістку Катерину Гандзюк і надзвичайно негативною реакцією суспільства та міжнародної спільноти на цей випадок, що, можливо, дещо охолодило потенційних нападників. Так само ми не виключаємо, що убивство Гандзюк могло мати і певний охолоджувальний ефект на журналістів, особливо в регіонах, які почали більш обережно критикувати, це питання потребує окремого дослідження. І нарешті, ми спостерігаємо затишшя перед традиційною “бурею” виборчих процесів 2019 року”, – заявила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

Основним викликом для свободи слова у 2018 році стала фізична агресія щодо журналістів.

Категоріями-лідерами за кількістю порушень стали перешкоджання, погрози та напади на журналістів (для порівняння: у 2017 році це були перешкоджання, доступ до інформації та погрози). Із загальної кількості порушень 173 випадки стосувалися саме фізичної агресії щодо журналістів.

Лідером за кількістю порушень у 2018 році стала категорія “перешкоджання законній професійній діяльності журналістів” – 96 випадків (ця цифра більша, ніж у 2017 році, коли було зафіксовано 92 випадки перешкоджань).

Ця категорія упевнено посідає першу позицію від початку року. Найбільше журналістам перешкоджали, як і торік, приватні особи, місцева влада, депутати та правоохоронці.

Друге місце посіла категорія “погрози і залякування журналістів” – 33 випадки (у 2017 році погроз було зафіксовано більше – 38).

Погрожували журналістам переважно приватні особи, місцева влада та депутати.

Третє місце посіла категорія “побиття та напади” – 31 (для порівняння: у 2017 році було зафіксовано 30 таких випадків).

За кількістю порушень на четвертому місці опинилася категорія “обмеження доступу до публічної інформації” – 19 випадків. За аналогічний період 2017 року було зафіксовано вдвічі більше таких випадків – 41, і посідала ця категорія другу позицію. Цьогоріч обмежували доступ журналістів до публічної інформації найчастіше органи центральної і місцевої влади.

П’яте місце за кількістю порушень посіли кібератаки – 15 випадків, за аналогічний період 2017 року зафіксована така ж кількість порушень.

Регіоном-лідером за кількістю порушень прав журналістів з початку року так і залишається Київ та область (97).

Далі йдуть Миколаївщина (16 випадків), Дніпропетровщина та Полтавщина (по 12), Одещина (11), Львівщина (10).

Зауважимо, що цьогоріч Дніпропетровщина та Львівщина вперше увійшли до п’ятірки регіонів-лідерів за кількістю порушень прав журналістів.

Водночас Миколаївщина та Полтавщина вже третій рік лишаються в цій першій п’ятірці.

Порушували переважно право журналістів на професію, згідно з моніторингом, приватні особи, представники центральної та місцевої влади та правоохоронці.

На окупованих територіях Донецької та Луганської областей, у зв’язку з дуже обмеженими можливостями доступу до цих територій, ІМІ вдалося зафіксувати лише два порушення (у 2017 році – три).

Зокрема, 2018 року на сепаратистських сайтах знову оприлюднили персональні дані журналістів 11 українських ЗМІ.

Також нагадаємо, що журналіст Станіслав Асєєв перебуває в полоні так званого “ДНР”, за різними даними, з травня або червня 2017 року.

В окупованому Росією Криму у 2018 році було зафіксовано 12 нових випадків порушень свободи слова (у 2017 році – 16 випадків).

Минулий рік у Криму “відзначився” затриманням громадських журналістів, які як явище виникли саме після винищення незалежної журналістики на півострові.

Читайте також:
У 2018 році в світі загинуло понад 100 журналістів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.