Українським містам заборонили класти гроші на депозити

 

Міністерство фінансів заборонило містам розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду на депозитних рахунках.

Заборона стосується коштів загального фонду місцевих бюджетів і діє до 31 грудня 2019 року, повідомляє “Економічна правда”.

“Кошти, які зараховуються до загального фонду місцевих бюджетів, не працюють на жителів місцевих громад (у вигляді підтримки, заходів, надання більш якісних послуг), зате накопичуються і відволікаються на тривалий час бюджетного процесу”, — аргументує Міністерство фінансів причину заборони.

Цей проект постанови позбавляє міста можливості отримувати додаткові надходження до місцевих бюджетів у вигляді відсотків з розміщених депозитів. При цьому є можливість вкладати ці кошти в цінні папери, йдеться в супровідних документах до проекту постанови.

За даними Державної казначейської служби, з початку 2018 року місцеві бюджети розмістили на банківських депозитах 18 млрд грн коштів загального фонду і майже 8 млрд. грн. спецфонду. Ставка за депозитами становила 9-10%.

Багатомільярдні залишки коштів місцевих бюджетів на банківських рахунках завжди викликали критику як з боку уряду в цілому, так і Міністерства фінансів зокрема.

Як повідомляє видання, заборона Мінфіну викликала жорстку критику з боку представників місцевих органів влади. Це були кошти, до яких уряд не мав доступу, — міста зберігали їх у банках.

Читайте також:
У 2018 році бюджет отримав податків на 8 млрд. грн. менше, ніж планувалося

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна