У Черкасах відкрили пам’ятник митрополитові Василю Липківському

 

У п’ятницю, 18 січня, у Черкасах відкрили пам’ятник першому митрополиту Української автокефальної православної церкви Василю Липківському.

Участь у заході взяли президент Петро Порошенко та митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Василь Липківський народився 19 березня 1864 року в селі Попудні Київської губернії. Нині — Черкащина. Його дід і батько були священиками.

Спершу Василь вчився в Уманській бурсі, в Київській духовній семінарії, в Київській духовній академії, яку закінчив з ученим ступенем кандидата богослів’я.

У 1891 році висвятився на священика, був настоятелем собору. Згодом обійняв посаду завідувача Київської церковно-вчительської школи.

1905-го за українофільство його усунули з посади директора Київської церковно-вчительської школи. Призначили настоятелем Покровської церкви на Солом’янці – тодішньому передмісті Києва.

Липківського обрали головою Революційного з’їзду православного духівництва Київщини. Священики прагнули реформ церковного життя.

Однією з важливих засад церкви Василь Липківський вважав богослужіння українською мовою. 22 травня 1919 року він у супроводі хору під керуванням Миколи Леонтовича відслужив першу урочисту літургію українською мовою.

У жовтні 1921-го на свято Покрови зусиллями Василя Липківського та його однодумців скликали І Всеукраїнський церковний собор. Собор обрав Липківського главою Української автокефальної православної церкви – Митрополитом Київським і всієї України, пише “Газета по-українськи”.

Собор проголосив створення Української автокефальної православної церкви.

Чекісти неодноразово заарештовували й ув’язнювали митрополита. Так, після другого арешту за звинуваченням в антирадянській діяльності, він 3 місяці провів у в’язниці в Харкові.

У січні 1930 року УАПЦ зліквідувала радянська влада. Тоді загинули 30 єпископів, близько 3000 священиків і сотні тисяч вірнян.

У вересні 1937-го Василь Липківський отримав запрошення очолити Українську церкву в Канаді і дав на це свою згоду.

Але вже 22 жовтня його заарештували.

27 листопада, за вироком “особливої трійки” при Київському управлінні НКВД, Василя Липківського, якому тоді було 74 роки, розстріляли.

Місце його поховання невідоме.

Читайте також:
Інтронізація предстоятеля ПЦУ Епіфанія відбудеться 3 лютого

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна