РФ не має маніпулювати моніторинговою місією в Керченській протоці, — Клімкін Маасу

 

Росія не має отримати можливість маніпулювати механізмом моніторингу ситуації в Керченській протоці, яким би він не був.

Про це у п’ятницю, 18 січня, сказав міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час спільної прес-конференції із своїм німецьким колегою Гайко Маасом у Києві.

“Росія за визначенням не має отримати можливість маніпулювати моніторингом, про який ми досягнемо згоди”, — зазначив очільник МЗС України.

“Тобто, наприклад, спроби Росії затягнути фахівців Німеччини та Франції до Керченського порту й у такий спосіб політично легалізувати окупацію Криму за визначенням неможливі”, — пояснив глава українського зовнішньополітичного відомства.

Він також нагадав, що РФ вже “намагалася запустити до Криму міжнародні гуманітарні організації або місії з прав людини”.

“Звичайно, такий моніторинг має базуватися на чіткій політичній позиції щодо неправомірності узурпації Росією суверенних прав України. Це наша фундаментальна позиція”, — наголосив Клімкін.

Раніше цього дня Гайко Маас на прес-конференції з главою МЗС Росії в Москві заявив, що Німеччина та Франція готові відправити спостерігачів для “документування” ситуації у Керченській протоці.
“Я думаю, що це цілком могло би стати темою наступних тижнів”, — заявив німецький міністр.
Російська сторона переконала Мааса, нібито “Керченська протока вже відкрита”.

Крім того, Павло Клімкін сказав на прес-конференції в Києві, що обговорюється концепція спільної миротворчої місії ООН і ОБСЄ на Донбасі.

“Представники ОБСЄ підготували концепт такої спільної місії. Він поки що обговорюється”, – заявив Клімкін.

Міністр додав, що це не є формальною пропозицією країни, яка головує в ОБСЄ (Словаччини), але він обговорював це питання з чинним головою ОБСЄ Мирославом Лайчаком під час візиту того в Україну.

“Для мене дуже важливо, що після дискусій, які мали місце останнім часом, після того, як ви бачите, порушена – тільки уявіть собі – 18-та спроба припинення вогню, є чітке розуміння, що має бути міжнародна компонента. Вона може бути від ООН, але може бути, з огляду на присутність вже зараз ОБСЄ на Донбасі, і спільна”, – підкреслив міністр.

“І дуже важливо, що, так би мовити, напрямок думки іде не тільки на мілітарну присутність, але також на поліцейський компонент і міжнародну адміністрацію”, – наголосив Клімкін.

“У мене є цей концепт. Ми його зараз поки що обговорюємо. Ми далекі від того, щоб він був ініційований в офіційній площині, але я вважаю, що така спільна місія може бути однією з ефективних опцій”, – заявив Клімкін.

За його словами, в ОБСЄ вже добре обізнані з ситуацією на окупованому Донбасі і мають досвід.
“Мають історію – з одного боку – вирішення проблемних питань, а з іншого – розуміння, що тільки потужностей СММ для цього недостатньо. І те, що потужності ООН в єдиному задіянні з ОБСЄ можуть бути цікавою опцією, – це маємо, звичайно, з’ясувати”, – сказав лава МЗС.

“Врешті-решт ефективність цієї опції не означає, що на неї погодиться російська сторона, скоріше навпаки, як ми прекрасно знаємо, але я вважаю, що ця опція заслуговує на подальше обговорення”, – наголосив Клімкін.

Читайте також:
МЗС веде переговори про спрощення візового режиму з 22 країнами, – Клімкін

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна