Вхурделило на передовій: воїни ЗСУ не пам’ятають таких снігів. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Передову засипало снігом. Мело на Донбасі кілька днів майже безперервно. Кучугури доходять чоловікам до пояса.
Новинарня” розпитала військовослужбовців ООС, як вони борються із зимовою стихією

автор: Анастасія Федченко
з Донецької області
фото автора

– Це Антарктида! – скажете ви.

– Це Світлодарська дуга, – відповім вам я.

Зараз тут, мабуть, найвищі замети, які мені доводилося бачити будь-коли на власні очі.

Іти траншеєю майже неможливо, хоча армійці і чистять сніг щогодини. Легше бабратися обіч окопу, поки дозволяє рельєф. Хоча і тут, коли ми повертаємося за годину, слідів уже не видно – переметені.

У траншеях снігу до коліна, набрати його повні черевики – справа п’яти хвилин.

Заметені спостережні пункти, бійниці. У цьому білому океані навіть дивно бачити чорні береги вільних від снігу бліндажів, місць зберігання зброї і боєприпасів.

Однак вояки не нарікають. “Батьківщину завжди легко захищати”, – посміхається армієць, якого звуть Геннадій. У маскхалаті в траншеї наче полярник.

Для Геннадія це четверта зима на передовій, і таких великих кучугур він не пригадує.

Сніг у Мар’їнці

У п’ятницю морози на Донеччині несподівано змінилися трьома градусами тепла. Сніг почав танути. Відлигу застаємо в Мар’їнці. На околицях містечка ситуація краща, ніж у степу – дістатися до позицій можна навіть на легковому авто, а не лише на БМП. Однак і тут є непрохідні місця.

“Снігу подекуди насипало по пояс”, – говорить Максим, який боронить Мар’їнку. За його словами, під час хуртовин орудували лопатами щопівгодини. Кілька хвилин результат видно, однак свіжорозчищені стежки замітає майже одразу, і все навколо знову перетворюється на біле полотно.

Зима для розбитого війною Донбасу – як вміла візажистка. Прикрасила рани, наскільки змогла. Під снігом потрощені війною будинки й машини мають не звично жахливий, а подекуди мальовничий, навіть казковий вигляд.

Хоча це і є певною мірою казка, у якій добрі чоловічки (ельфи, гноми) борються проти зла, що насунуло з півночі, заодно перемагаючи і стихію. При цьому ще й жартують, що завдяки постійним фізичним навантаженням будуть здоровіші.

“Нормально, станемо почистимо, це така розминочка, і далі до роботи”, – посміхається Максим.

Сніг у Мар’їнці теж повсюди. Навіть у розбитому спортзалі. Він залетів сюди через вікна і вкрив м’якою ковдрою підлогу, де вже майже п’ять років ніхто не робить фізичні вправи і не грає у баскетбол.

У мороз сніг скрипить під ногами, сухо залітає в очі та ніс, заважає говорити. Танучи, рипить м’якше. Після відлиги синоптики знову обіцяють мороз, а це значить, що фронтові дороги перетворяться на ковзанку. Яку знову присипле сніг.

Передова знову стане наче біле полотно, на якому видно кожну кольорову цятку. Тож треба вдягати маскхалат, брати лопату і розчищати вузьку стежку до КСП взводу або роти.

Засніжена Мар’їнка. Галерея (гортайте):

сніг ООС - Мар'їнка (10) сніг ООС - Мар'їнка (26) сніг ООС - Мар'їнка (20) сніг ООС - Мар'їнка (19) сніг ООС - Мар'їнка (18) сніг ООС - Мар'їнка (17) сніг ООС - Мар'їнка (9) сніг ООС - Мар'їнка (8) сніг ООС - Мар'їнка (7) сніг ООС - Мар'їнка (4) сніг ООС - Мар'їнка (3) сніг ООС - Мар'їнка (1)
<
>

Читайте також:
Воєнна історія 2018: згадати все

“Стало соромно за свою країну”.
Ольга Сімонова з Челябінська зреклася громадянства РФ і воює за Україну в ЗСУ

Фронтовий сніговик. Фото: Анастасія Федченко, Новинарня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна