Викриті на пограбуванні ювелірного магазину правоохоронці продовжують працювати у поліції та прокуратурі, — Шевченко

 

Працівники правоохоронних органів, які пограбували в 2014 році ювелірний магазин “Граф” у центрі Києва, продовжують працювати в поліції та прокуратурі.

Про це в повідомив позаштатний співробітник НАБУ Євген Шевченко.

“Нещодавно суд зобов’язав державу виплатити власнику ювелірного магазину “Граф” 25 млн. грн. компенсації за те, що в серпні 2014 року його магазин було пограбовано прокурорами Печерської районної прокуратури, слідчими Печерського управління поліції та працівниками спецпідрозділу МВС “Сокіл”, — пише Шевченко.

Власник заявив, що усього коштовностей та готівки перевертні у погонах винесли на 2,5 млн. євро, проте слідчі ГПУ із цією цифрою не погодились і зафіксували збитки на рівні 1,2 млн. євро (20 млн. грн., станом на серпень 2014-го).

“Минуло п’ять років і сьогодні курс євро вже удвічі вищий — 32 грн. замість 17 грн. за одне євро! Тобто, фактично, збитки відшкодовано на рівні 780 тисяч євро, ось така математика. Якщо додати мінімальний відсоток рентабельності, котрий за ці п’ять років міг заробити підприємець (а це щонайменше 500 тисяч євро), то вийде зовсім сумно”, — зазначає Шевченко.

За його словами, 25 мільйонів гривень з бюджету пішло, винною виявилися держава, “тобто ми з вами, бо замість ремонту дитсадка чи дороги гроші пішли на компенсацію збитків. А куди ж поділося награбоване і що зараз із тими потворами у погонах?”.

“Доповідаю, фігурант №1 — Павло Козлов, саме той прокурор Печерської прокуратури, який подавав клопотання до суду щодо отримання ухвали на обшук, через тиждень після пограбування став власником позашляховика Mitsubishi та двох квартир у місті Києві. Проте за п’ять років арешт на це майно ніхто так і не наклав”, — зазначає позаштатний співробітник НАБУ .

“Фігуранти №2 і №3 — Марія Забуга, слідчий Печерського відділку поліції та її чоловік, Віталій Забуга, також був слідчим. Вони працювали разом, і магазин також грабували разом — це друге фото. Проте, як бачите на третьому фото, вони живуть не в буцегарні, а у приватному котеджу в Києві, їздять на гарних машинах, і навіть на мотоциклі — це легко впізнаваний і дуже недешевий Suzuki Intruder, вартість якого сягає 25 тис. дол. Такі собі Бонні і Клайд українського розливу, тільки у погонах”, — зазначає Шевченко.

“Фігурант №4 — прокурор Віталій Савчук. У 2015 році його звільнили, проте згодом він поновився на посаді і йому було відшкодовано заробітну плату за той термін, доки воно не працювало. Наразі бореться зі злочинністю на посаді старшого прокурора у прокуратурі міста Вінниця. Не пощастило місцевим підприємцям — особливо тим, хто має магазини ювелірних прикрас”, — пише позаштатний співробітник НАБУ.

За його словами, фігурант №5, Сергій Костриця, під час пограбування був слідчим Печерського управління поліції в місті Києві і залишався ним аж до серпня 2018-го, “тобто чотири роки після скоєння злочину спокійно собі працював на тій самій посаді, звільнився оце тільки нещодавно, за власними бажанням”.

Усього “під суд” пішло десять слідчих та прокурорів, проте зараз усі вони перебувають на свободі, їх майно не під арештом і ніхто не поспішає компенсувати збитки держави у розмірі 25 млн. грн., які були сплачені власнику магазину “Граф”.

“Також цікавим є той факт, що працівникам спецпідрозділу “Сокіл”, які грабували магазин у балаклавах узагалі не висунули жодного обвинувачення — слідство навіть не з’ясувало їх прізвища”, — наголошує Шевченко.

Євген Шевченко висловив сподівання, що цією справою займеться ДБР і йому вдасться “відправити цих перевертнів у буцегарню, а усе їхнє майно конфіскувати на користь держави”.

Читайте також:
Київських поліцейських обвинувачують у побитті 81-річного авіаконструктора

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна