Українські полярники в Антарктиді святкують Різдво у найпівденнішій каплиці світу. ФОТО

 

Українські полярники зустрічають Різдво у найпівденнішій культовій споруді у світі – каплиці Святого Володимира, яка розташована на науковій станції “Академік Вернадський” в Антарктиді.

Про це “Новинарні” повідомили в Національному антарктичному науковому центрі України.

За словами капелана експедиції, метеоролога-озонометриста Олександра Полудня, напередодні полярники розчистили снігові замети двометрової висоти, щоб звільнити шлях до каплиці, де 7 січня зможуть помолитися чи поставити свічку.

Фото:

Академік Вернадський - сніг (2) Академік Вернадський - сніг (1)
<
>

Каплиця була зведена на станції у 2011 році.

“Різдво – родинне свято, але наші сім’ї далеко від нас, за 15 тисяч кілометрів. Тому тут, на антарктичній станції, ми намагаємося хоч трохи відтворити атмосферу українського Різдва”, – зазначив Олександр Полудень.

“Кухар Василь Омелянович приготує на Святвечір 12 страв, обов’язково буде і кутя, співатимемо колядки, хто які знає з дитинства. А от колядувати нам нікому – найближчі «сусіди», американська станція «Палмер», розташована за 52 км”, – сказав капелан-озонометрист.

У НАНЦ зазначають, що Різдво-2019 українські полярники зустрічають у “компанії” небувало великої кількості пінгвінів.

За словами начальника станції Віктора Ситова, цьогоріч в околицях станції вчені-біологи нарахували 850 особин. Так, перші дитинчата пінгвінів вилупилися наприкінці грудня.

Українські полярники на станції “Академік Вернадський” святкують Новий рік. Фото: НАНЦУ

Як відомо, Україна – одна з 30 держав, що мають в Антарктиді свої постійно діючі наукові станції.
На станції “Академік Вернадський”, що розташована на острові Галіндез (Аргентинські острови) архіпелагу Вільгельма в Антарктиді, українські вчені ведуть неперервні метеорологічні, геофізичні та біологічні дослідження.
Українська антарктична експедиція у складі 12 полярників перебуває на станції протягом 12 місяців, з березня по березень.
Наразі завершується конкурс із відбору полярників для нової ротації. Наступного тижня вже будуть відомі всі кандидати.

Читайте також:
Прапори бойових бригад ЗСУ їдуть в Антарктиду

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна