СБУ розслідує справу ПНУК і “Білої балаклави” про спробу захоплення влади в Україні

 

Служба безпеки України розслідує кримінальне провадження щодо спроби захоплення влади у зв’язку з проведенням у Празі Першого українського національного конгресу (ПНУК) у травні 2018 року.
Про це йдеться в матеріалах судової справи, які опубліковані 2 січня в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Ідеться про кримінальне провадження № 22018000000000274 від 18 вересня 2018 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 109 КК України (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

Згідно з матеріалами справи, 24-26 травня на конференції ПНУК в Празі (Чехія) було проголошено, що “Верховна Рада, Генпрокуратура України (включаючи військову прокуратуру) і МВС нелегітимні і є злочинними організаціями, а ПНУК – єдиний легітимний законодавчий орган влади України”.

Учасники ПНУК оголосили про створення своєї судової гілки влади – “Українського народного трибуналу” і власної спецслужби “Таємна екзек’юта”, яка повинна відповідати за виконання вироків. При цьому всі члени конгресу повинні допомагати спецслужбі усувати політичних діячів.

“Одночасно учасниками «ПНУК» проголошено про створення ряду парамілітарних структур, у тому числі т. зв. «Української національної армії», яка згодом її учасниками була перейменована на «Українську народну армію» («УНА»)”, – ідеться в ухвалі слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва Мар’яна Головчака від 20 грудня 2018 року.

За даними СБУ, УНА формує п’ять територіальних “легіонів”. Відбувається формування УНА “Центр”, підрозділи якого діють на території Києва, Київської, Житомирської, Вінницької, Кіровоградської, Черкаської областей та міста Кременчука, передає УНІАН.

На сторінці ПНУК у Facebook говориться, що лідер ПНУК – Рустам Ташбаєв.

Єдиним кандидатом в президенти України від ПНУК пропонували активіста Майдану Івана Бубенчика (як відомо, в лютому 2016 року Бубенчик заявив, що 20 лютого 2014 року вбив з автомата Калашникова двох командирів “Беркута”). Однак 1 листопада у ПНУК висловили йому недовіру.

Ухвалою суду від 20.12.2018 зокрема призначено судово-лінгвістичну експертизу у кримінальному провадженні, аби визначити терміни “зміна конституційного ладу”, “захоплення державної влади”, “публічні заклики до насильницької зміни конституційного ладу” тощо, перевірити наявність таких закликів у роликах ПНУК в Youtube та ін.

Як відомо, Руслан Ташбаєв – та сама “біла балаклава”, яка закликала до повстання з нагоди річниці Майдану в листопаді 2018 року. Подібні акції типу “Майдан 3.0” він ініціював і раніше. Близькі до нього особи брали участь в акціях протесту Михаїла Саакашвілі восени і взимку 2017-2018 років, зокрема у спробі захоплення Жовтневого палацу.

Рустам Ташбаєв народився у Ленінграді у 1970 році. Закінчив Калінінградське військове училище. Після закінчення училища опинився в Україні, але за деякий час іммігрував до Німеччині, а пізніше – до США, де жив понад 18 років.
Приїхав до України в січні 2015 року, позиціонуючи себе як військовий аналітик американського консорціуму Strategem, який нібито готує програму перенавчання ЗСУ. До осені 2014 року його ФБ про Україну не ззгадував.
Після приїзду до України він нерідко робив перепости зі сторінки екс-комбата “Донбасу” Семена Семенченка.

Читайте також:
Прокуратура замінила Бубенчику підозру, знявши “вбивчу” статтю. Арешту теж немає

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна