Набуло чинності рішення про вихід США з ЮНЕСКО. Ізраїль іде слідом

 

У понеділок, 31 грудня, набуло чинності рішення США про вихід із ЮНЕСКО – Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури.

Очікується, що міністерство закордонних справ Ізраїлю зробить аналогічне повідомлення пізніше цього ж дня, передає Jerusalem Post.

З цього моменту Сполучені Штати припиняють своє повноправне членство в організації, але зберігають статус спостерігача. Це означає, що Вашингтон більше не робитиме членські внески і не висуватиме своїх представників до Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Як повідомляє “Новинарня“, про рішення вийти з ЮНЕСКО Держдеп США оголосив у жовтні 2017 року. На такий крок Вашингтон пішов через “збільшення заборгованості в ЮНЕСКО, необхідність проведення фундаментальних реформ та через продовження антиізраїльської позиції в організації”.
Фінансова участь США й Ізраїлю в ЮНЕСКО була припинена ще з 2011 року – після вступу в організацію Палестини на правах повноправного учасника.
Обидві країни втратили права голосу в організації в 2013 році внаслідок несплати внесків, але зберегли всі інші права на участь.
Ситуація ускладнилася у 2016 році після того, як Палестинська адміністрація та арабські держави висунули резолюції, що ігнорували єврейські зв’язки із Храмовою горою та Західною стіною, описуючи святі місця іудаїзму винятково їхніми мусульманськими назвами Харам-аль-Шариф і Бурак.

У грудні 2017 року про намір вийти з ЮНЕСКО оголосив Ізраїль.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна