У “ЛНР” вербували засуджених, яких переводили до українських в’язниць

 

Контррозвідники СБУ, залучені до ООС, викрили спроби вербування представниками “ЛНР” засуджених, переданих для відбуття покарання до українських пенітенціарних установ.

Про це йдеться у повідомленні СБУ.

“Під час заходів перевірки оперативники спецслужби, зокрема, виявили серед ув’язнених, переміщених з тимчасово окупованого Луганська у грудні 2018 року трьох осіб, завербованих так званим “МГБ ЛНР”, — зазначається у повідомленні.

Правоохоронці встановили, що терористи через погрози та психологічний тиск змусили засуджених підписати зобов’язання про негласну співпрацю.

За задумом бойовиків, ув’язнені після відбуття покарання повинні були збирати для “МГБ ЛНР” інформацію щодо місць дислокації, склад та переміщення українських військових підрозділів.

У разі відмови терористи погрожували насильством, позбавленням побачень із рідними та блокування переміщення на контрольовану українською владою територію.

Засуджені надали співробітникам СБУ детальну інформацію про обставини вербування.

Тривають заходи щодо перевірки інших осіб, можливо причетних до протиправної діяльності.

Служба безпеки України попереджає, що згідно зі ст. 111 Кримінального кодексу України, державна зрада карається позбавленням волі на строк до п’ятнадцяти років.

Але громадянин України звільняється від кримінальної відповідальності, якщо він не вчинив на виконання злочинного завдання жодних дій і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ворожою спецслужбою.

Як повідомляла “Новинарня“, у середині грудня українська сторона забрала із тимчасово непідконтрольної території Луганської області 42 засуджених, які виявили бажання відбувати покарання на підконтрольній українській владі території.

Читайте також:
Екс-депутата Верховної Ради Криму засудили до 12 років ув’язнення за держзраду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна