Росія присудила політв’язню Карпюку вже понад мільйон компенсацій батькам уявних убитих у Чечні

 

Суд у Росії стягнув 1 млн. рублів із незаконно засудженого українця Миколи Карпюка – як компенсацію родичам російських солдатів, загиблих у бою в Грозному.

Про це повідомив адвокат Ілля Новіков, який відвідав Карпюка у СІЗО “Володимирський централ”.

“Звідкись стали вилазити люди похилого віку – батьки та вдови солдат, загиблих у тому новорічному бою в Грозному. Цивільні позови потерпілих задовольняються автоматично. Карпюку недавно приносили папір від приставів, що суд стягнув із нього мільйон рублів, і вже набігло 70 тисяч пені за несплату”, – зазначив Новіков.

Нагадаємо, раніше з незаконно засуджених у Росії українців Станіслава Клиха і Миколи Карпюка вирішили стягнути 250 тисяч рублів на користь матері загиблого солдата ЗС РФ у лютому цього року.

Як відомо, в березні 2014 року на кордоні з Чернігівщиною російськими прикордонниками з ФСБ був затриманий заступник голови Української національної асамблеї Микола Карпюк, який прямував до Москви для політичних переговорів щодо розв’язання кримської кризи.

Станіслава Клиха затримали у вересні 2014 року на території Російської Федерації – в місті Орел, коли він, український журналіст, екс-член УНА-УНСО, приїхав у гості до вагітної дівчини.

Тривалий час в Україні нічого не знали про місце їх перебування. Чоловіків піддавали тортурам і надалі переховували, щоб зійшли сліди катувань.
Обвинувальні свідчення проти них під тиском дав інший українець, Олександр Малофєєв.

26 травня 2016 року верховний суд Чечні засудив Карпюка до 22 з половиною років, Клиха – до 20 років ув’язнення. Українці підписали заяву про подачу апеляції на вирок.
Колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років нібито у складі підрозділу “Вікінг”, загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і сам факт перебування в Чечні будь-коли. Вони заявляють, що були незаконно затримані, а свідчення й визнання від них були отримані російським слідством під тортурами.

Повідомлялося, що проти Клиха в ув’язненні застосовували психотропні засоби. Про ознаки його психічного розладу говорили ще навесні 2016 року.

Російський правозахисний центр “Меморіал” дійшов висновку, що звинувачення проти них сфальсифіковані і суперечать реальній картині подій часів Першої та Другої чеченських воєн. “Меморіал” визнав їх політв’язнями.

Читайте також:
Омбудсмана України не пустили до ув’язненого Карпюка

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна