Суд ЄС зняв старі санкції з Азарова

оновлено

Європейський суд своїм рішенням від 19 грудня анулював санкції 2015 року, що були накладені на екс-прем’єр-міністра-втікача Миколу Азарова.

Про це повідомляє “Радіо Свобода” з посиланням на рішення суду.

Це рішення не означає виключення Азарова з чинного списку санкцій Євросоюзу.

“Рішення Ради ЄС від 5 травня 2015 року, про внесення змін у рішенні від 2014 року щодо обмежувальних заходів відносно деяких осіб, організацій та органів, що було пов’язане із ситуацією в Україні, анулюються, в тому пункті, що стосується пана Миколи Яновича Азарова”, – йдеться в ухвалі.

“Скасувати Рішення Ради (CFSP) 2015/364 від 5 березня 2015 р. про внесення змін до Рішення 2014/119 / CFSP щодо обмежувальних заходів, спрямованих проти певних осіб, юридичних осіб та компаній з урахуванням ситуації в Україні та Регламенту Ради ЄС (ЄС) 2015/357 5 березня 2015 р., в якому вони стосуються пана Миколи Яновича Азарова”, – зазначено в документі.

Суд вказав на те, що Рада ЄС, перед тим, як діяти на основі рішень органу влади третьої країни, повинна була перевірити, чи було це рішення ухвалене із врахуванням прав на захист та на ефективний юридичний супровід.

“Рада ЄС зобов’язана при ухваленні обмежувальних заходів притримуватися основних прав, що є невід’ємною частиною правового порядку ЄС”, – йдеться у рішенні.

При цьому Євросуд також зобов’язав ЄС відшкодувати витрати на судову процедуру австрійським адвокатам Азарова Александеру Еггеру та Габріелю Ланські, як в ході початкового судового розгляду, так і в процесі апеляції.

Нагадаємо, український уряд встановив, що президент-втікач Віктор Янукович і його поплічники за допомогою злочинних схем вивели з України суму, зіставну із розмірами держбюджету.
У зв’язку з цим у 2014 році ЄС заблокував рахунки в банках на своїй території, що належать Януковичу і його урядовцям, зокрема Азарову.
Янукович і Азаров подали позови до Євросуду, щоб зняти з себе санкції. Деякі санкції з Азарова, який живе в Москві, і його сина суд ЄС вже знімав у січні 2016 року.
Українська прокуратура досі не довела їх провину в судах.
У квітні 2018 року Суд Європейського Союзу відмовився скасовувати санкції проти Азарова, запроваджені проти нього Радою ЄС у 2016 році.

Читайте також:
Суд ЄС скасував санкції проти Арбузова, запроваджені у березні 2017 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна