МВФ оприлюднив меморандум за новою програмою співпраці з Україною

 

У відкритому доступі з’явився текст Меморандуму про економічну та фінансову політику, якого планує дотримуватися Україна протягом дії програми stand-by Міжнародного валютного фонду (МВФ) упродовж 2018-2020 роках.

Документ опублікований на сайті Міністерства фінансів України.

Виконання прописаних в ньому планів дозволить Києву отримати 3,9 млрд. доларів від МВФ.

“У центрі уваги нашої політики залишаються підтримка макроекономічної стабільності, зменшення вразливості та досягнення потужнішого і всеосяжного економічного зростання. Ми прагнемо зберегти наші досягнення, отримані після економічної кризи 2014-2015 років”, – наголошується в меморандумі.

У документі прописані основні напрямки роботи України в сферах грошово-кредитної, валютно-курсової і бюджетної політики.

Також визначені плани на реформування енергетичного і фінансового секторів, управління держпідприємствами і бізнес-кліматом.

Серед ключових зобов’язань України, зокрема такі:

  • консолідація  Державної фіскальної служби у дві окремі юридичні особи, Податкової служби та Митної служби до кінця квітня 2019 року, обидві служби звітуватимуть міністру фінансів.
  • прийняти рішення щодо підвищення тарифів на теплопостачання, починаючи з 1 січня 2019 року, з урахуванням вищої оптової ціни на газ для решти теплових компаній до кінця грудня 2018 року. З 1 січня 2020 року “Нафтогаз” буде продавати газ для побутових споживачів та компаній-виробників теплової енергії за переважаючими ринковими цінами, скасування постачання за спеціальними обов’язками (PSO) відбудеться до 1 травня 2020 року.

  • до кінця грудня 2018 року НБУ оприлюднить зміни до наявного положення про операції з пов’язаними особами. На додаток до цього, до того ж терміну Національний банк ухвалить зміни до своїх правил щодо капіталу, що передбачатимуть зменшення регулятивного капіталу на обсяги кредитів, наданих пов’язаним особам, понад нормативні обмеження.
  • Мінфін регулярно звітуватиме про прогрес у відновленні активів та у судових процесах стосовно чотирьох державних банків. Перший звіт буде опубліковано до кінця березня 2019 року.
  • Верховна Рада прийме закон про “Спліт” та повноваження НКЦБФР (№2413а 6303) до кінця березня 2019 року.
  • Призначення до ВАСУ принаймні 35 антикорупційних суддів з бездоганною репутацією та відповідними професійними навичками до кінця квітня 2019 року.
  • До кінця червня 2019 року НБУ має вжити заходи проти банків, які не відповідають вимогам щодо капіталу.
  •  Завершення звіту про аудит НАБУ до кінця липня 2019 року.

Як повідомляла “Новинарня“, нова програма допомоги stand-by для України на загальну суму 3,9 млрд. доларів передбачає надання першого траншу негайно у розмірі 1,4 млрд. доларів США та перегляд виконання програми для виділення наступних виплат кожні півроку.

Читайте також:
Світовий банк схвалив надання Україні фінансової гарантії на $750 мільйонів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна