Готуємо новий прохід через Керченську протоку, — Турчинов про конфлікт з РФ

 

Україна планує здійснити новий прохід через Керченську протоку із залученням міжнародних партнерів.

Про це заявив секретар РНБО Олександр Турчинов, передає ВВС.

“До подій біля Керченської протоки війна з Росією мала гібридну форму. Під час окупації Криму та війни на Донбасі, РФ не визнавала своєї участі в цих подіях, російські військові ховали свої розпізнавальні знаки, принизливо знімаючи погони, шеврони, замальовуючи ознаки належності до збройних сил Росії на військовій техніці. Однак нещодавно росіяни атакували українських військових демонстративно, не приховуючи своєї відповідальності за цей злочин”, — сказав Турчинов.

Тобто, за українським законодавством, як і за всіма міжнародними нормами, це був акт прямої військової агресії.

За словами секретаря РНБО, поки Росія продовжує агресію проти України, небезпека для нашої держави не може минути. “Головна військова загроза навіть не в окупованих районах Донбасу, а вздовж українського кордону з РФ”, — наголосив Турчинов.

Він зауважив, що на сході біля нашого кордону розміщена 8-а армія Південного військового округу РФ. На півночі — нависають дивізії 20-ї армії Західного військового округу.

“У них в резерві перебувають і можуть бути використані для військової операції проти нас 1-ша танкова, 49-та і 58-ма загальновійськові армії, а також 4-та і 6-та армії ВКС (військово-космічних сил, — “Н”), додайте до цього ще декілька дивізій повітряно-десантних військ та розташовані вздовж нашого кордону чотири ракетні бригади”, — сказав секретар РНБО.

До слова, росіяни вкладають колосальні ресурси: підтягують залізничні колії, розбудовують військову інфраструктуру вздовж кордону, відновлюють аеродроми для штурмової авіації тощо. Є чимало космічних знімків у відкритих джерелах, що фіксують велику кількість танків та іншої бронетехніки.

Ця військова техніка може бути використана для створення додаткових дивізій і полків.

“Вся ця армада навчається, готується і може бути використана проти нашої країни, це реальна небезпека”, — говорить Турчинов.

На думку секретаря РНБО, прохід українських військовий кораблів через Керченську протоку є принциповим для України. “Якщо ми зупинимось і відступимо, то Росія фактично виконає своє завдання по захопленню Азовського моря, пред’явить світу самовизначені нові морські кордони в Чорному морі, де-факто легалізувавши окупацію Криму”, — переконаний він.

Також Олександр Турчинов наголосив, що Україна найближчим часом знову пройде кораблями через Керченську протоку. “Ми пропонуємо і нашим партнерам взяти участь у цьому проході з українських Чорноморських портів до українських портів на Азовському узбережжі. Будемо запрошувати представників ОБСЄ та інших міжнародних організацій, щоб вони були присутні на наших кораблях, для того, аби довести всьому світу, що Україна та її моряки не порушують жодних законів і міжнародних правил”, — наголосив секретар РНБО.

Читай також:
Азовська криза: британський корабель-розвідник HMS Echo уже в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна