Харківська облрада тихо скасувала регіональний статус російської мови

 

Харківська обласна рада скасувала своє рішення від 2012 року, яке надавало російській мові статус регіональної.

Відповідне голосування в пакеті зі скасуванням іншого рішення відбулося 6 грудня.

Першим пунктом у цьому документі визнано таким, що втратило чинність рішення обласної ради від 26 квітня 2012 року № 405-VI “Про затвердження Порядку видачі Харківською обласною радою дозволів на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення”.

Про це повідомив у “Фейсбуці” депутат облради Дмитро Булах.

“Минулого тижня облрада проголосувала за скасування деяких своїх попередніх рішень. Серед них одне ідіотське та одіозне. Рішення від 2012 року про те, як і де вживати російську мову. Тобто фактична регламентація його регіонального статусу”, – зазначив депутат.

За його словами, рішення про скасування було консолідованим – за нього проголосувало 3/4 всіх депутатів і навіть більшість фракцій “Опоблоку” та “Відродження”.

Рішення про надання російській мові регіонального статусу на Харківщині було прийняте облрадою за президента Януковича, 30 серпня 2012 року.

Як інформувала “Новинарня“, в липні цього року російську мову через суд позбавили статусу регіональної в Миколаївській області, в жовтні відповідне рішення ухвалила Херсонська міськрада.

Нагадаємо, 28 лютого 2018 року Конституційний Суд України визнав неконституційним закон “Про засади державної мовної політики” (відомий як “закон Ківалова-Колесніченка”).

Закон “Про засади державної мовної політики” набув чинності 10 серпня 2012 року. Ним передбачено, що в регіонах України російська мова отримує статус регіональної, який практично прирівнює її до державної, якщо в конкретному регіоні нею розмовляє не менше 10% жителів.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна