Шпигунський скандал: Росія “дзеркально” вислала словацького дипломата

 

Росія оголосила персоною нон ґрата словацького військового дипломата, і він має залишити територію країни впродовж двох діб.
Про це на брифінгу в Москві 13 грудня оголосила речниця МЗС РФ Марія Захарова, передає “Радіо Свобода”.

Це “дзеркальний” крок. Минулого тижня Словаччина вислала російського дипломата через підозри в шпигунстві. Словацький уряд ухвалив таке рішення, спираючись на дані військової розвідки.

За словами прем’єр-міністра Петра Пеллегріні, рішення було ухвалене 22 листопада, дипломат, ім’я якого не називається, залишив Словаччину впродовж 48 годин.

Це не перший цього року випадок, коли Росія згадується в контексті шпигунської діяльності у країнах Центральної Європи.

3 грудня Служба безпеки Чехії опублікувала звіт, у якому Росія звинувачується в кібератаці на чеське МЗС. У звіті дії Росії названі головною загрозою для безпеки Чехії, більшою, ніж дії терористичних організацій, організованої злочинності або екстремістських сил в самій країні.

У середині листопада австрійська преса повідомила про затримання військового за підозрою в шпигунстві на користь Росії. З кінця 1990-х років, як вважає слідство, він передавав російській військовій розвідці інформацію про міграційну кризу, австрійську військову авіацію та артилерійські системи. За 20 років співпраці з Москвою він отримав близько 300 тисяч євро. Обвинувачений зізнався, проте суд не став його заарештовувати.

Читайте також:
Чехія звинувачує російських хакерів у атаках на МЗС та Міноборони

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна