Чехія звинувачує російських хакерів у атаках на МЗС та Міноборони

 

Служба інформації і безпеки Чехії (BIS) в підсумковій доповіді за 2017 рік звинуватила російські ФСБ і ГРУ в кібератаках.

Однією з цілей атаки було МЗС Чехії, другою — Міністерство оборони країни, повідомляє ВВС.

Також за даними чеської спецслужби, Росія і Китай посилили розвідувальну діяльність на території Чехії.

“Масштаби російської дипломатичної місії та значна кількість її працівників, пов’язаних з російськими розвідувальними службами, збільшує ризик розголошення таємниць громадян Чехії, а саме політиків і держслужбовців”, — йдеться в звіті.

За інформацією, оприлюдненою у доповіді, найпотужніша кібератака тривала із початку 2016-го до початку 2017 року. Її метою були інформаційні системи МЗС Чехії. Хакерам вдалося скопіювати листи і вкладені файли з 150 поштових скриньок співробітників відомства.

Чеські спецслужби звинувачують у зломі Turla, одну з найдавніших груп російськомовних хакерів. Серед жертв цієї групи — органи влади та приватні компанії, пов’язані з військовою сферою. Основні вектори атак — Казахстан, Росія, Китай, В’єтнам і США.

За даними чеських спецслужб, хакери із Turla пов’язані з ФСБ.

Ще одна кібератака відбулася в грудні 2016 року. Її метою також було МЗС Чехії, а саме поштові скриньки співробітників міністерства. Другою мішенню цієї атаки стало оборонне відомство. Хакерам, за даними BIS, вдалося підмінити мережеву адресу Міністерства оборони і армії Чехії і розмістити за цією адресою вірус X-Agent.

Другу кібератаку чеські спецслужби пов’язують з хакерами Fancy Bear (APT 28).

Услід за владою США чеські спецслужби вважають, що за цією назвою ховається російська військова розвідка, а саме ГРУ.

Угруповання відоме з середини 2000-х років, в останні роки його жертвами ставали бундестаг, комітет Демократичної партії США, НАТО і французький телеканал TV5 Monde.

Служба інформації і безпеки Чехії стверджує, що Москва не обмежується хакерськими атаками на території країни. Співробітники російської розвідки, за її даними, продовжують роботу в Чехії під дипломатичним прикриттям у рамках гібридної стратегії, спрямованої проти країн-членів ЄС і НАТО.

Як повідомляла “Новинарня“, нещодавно латвійське Бюро із захисту Конституції заявило, що Головне розвідувальне управління Росії за останній рік провело декілька атак у кіберпросторі Латвії.

Хакери намагалися проникнути в інформаційні системи державних органів, підприємств та медіа, щоби потім безперешкодно завантажувати дані – насамперед листування і документи.

Читайте також:
Слідом за Нідерландами: США висунули звинувачення сімом кібер-ГРУшникам РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна