Geneva Call: з початком воєнного стану в Україні нейтральна організація нагадує про правила війни

 

В Україну прийшла міжнародна недержавна “нейтральна” організація Geneva Call (“Женевський заклик”), яка з початком воєнного стану почала просувати тему “дотримання правил ведення воєнних дій в Україні” під гаслом “У війни є правила”.
Про це “Новинарні” повідомили в прес-службі Geneva Call.

“Одне з головних завдань «Женевського заклику» — стимулювати комбатантів брати на себе зобов’язання щодо захисту прав і гідності мирного населення. Організація планує запустити відповідну інформаційну кампанію для підтримки культури гуманності в умовах бойових дій в Україні”, – сказано в повідомленні.

Geneva Call спеціалізується на захисті цивільних осіб під час збройних конфліктів і просуванні норм міжнародного гуманітарного права у всьому світі. Сьогодні представництва “Женевського заклику” діють в Іраку, Малі, Сирії, Туреччині та інших країнах, де ведуться бойові дії.

“«Женевський заклик» — нейтральна організація, яка розробляє і просуває рекомендації та навчає учасників бойових дій нормам поведінки в умовах воєнних дій. У зв’язку з введенням воєнного стану в Україні «Женевський заклик» нагадує, що існують правила поведінки учасників збройних конфліктів. Комбатанти повинні утримуватися від невибіркових атак, а також усвідомлювати різницю між силовими структурами та цивільним населенням при проведенні бойових операцій, враховуючи що цивільні не можуть бути ціллю”, – повідомили в організації.

“Женевський заклик” заанонсував на 13 грудня спеціальну прес-конференцію в Києві.

А наразі просуває через ЗМІ “5 ключових норм, дотримання яких є обов’язковим для всіх воюючих сторін”:

1. Не можна нападати на цивільних, атакувати їх власність або цивільні адміністративні будівлі;

2. Під час атаки і перед нею слід вжити всіх необхідних запобіжних заходів для захисту цивільних осіб;

3. Необхідно з повагою ставитися до дітей. Неприпустимо будь-яким чином залучати і асоціювати дітей з бойовими діями;

4. Необхідно з повагою ставитися до медичного персоналу, лікарень і карет швидкої допомоги;

5. Не можна перешкоджати наданню гуманітарної допомоги цивільному населенню, яке її потребує.

Організація була заснована у 2000 році в Женеві (Швейцарія) з метою залучення суб’єктів військових конфліктів до дотримання норм міжнародного гуманітарного права. Із 2018 року організація представлена ​​в Україні.

Читайте також:
Для людей Донбасу більшою проблемою є бідність, ніж обстріли, – ПРООН

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна