Для людей Донбасу більшою проблемою є бідність, ніж обстріли, – ПРООН

 

У Донецькій області лише 63% людей, що живуть поблизу лінії розмежування, назвали серйозною проблемою обстріли, тоді як 97% вважають такою проблемою бідність.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться в оприлюдненому 1 березня звіті Програми розвитку ООН, що базується на опитуванні громадян у трьох областях.

“Близько чверті населення, що було опитане в Донецькій і Луганській областях, та 10% респондентів в Житомирській області сказали, що не мають достатньо коштів на їжу. Натомість лише 5% респондентів сказали, що мають гроші на розкішні речі, такі як електронна техніка.
Безробіття та бідність найбільше турбують практично всіх – більше 80% людей називають це “серйозною проблемою” в усіх трьох областях. Навіть респонденти, що живуть за 20 км від лінії розмежування [на Донбасі], сказали, що проблеми, які їх найбільше турбують, – економічного характеру”, – йдеться в повідомленні ПРООН.

Дослідження показує, що на більшість відповідей на питання щодо безпеки і правосуддя були дуже схожими в усіх трьох областях – Донецькій, Луганській і Житомирській.

“Не беручи до уваги деякі розбіжності у відповідях серед людей, що живуть у 20 км від лінії розмежування, люди в усіх трьох областях мають схожі проблеми і ставлення. У той же час наш звіт показує, що є дуже чіткі розбіжності у сприйнятті безпеки і правосуддя в залежності від економічного становища, статі і, в трохи меншій мірі, від того, чи живуть люди в сільській, чи міській місцевості”, – зазначають у ПРООН.

Основні висновки звіту:

  • Жінки та бідні люди мають набагато менший рівень довіри до поліції і системи правосуддя, ніж інші.
  • Дві третини жінок в усіх областях не почуваються безпечно на вулиці після настання темряви; одна третина жінок не почуваються безпечно вдома вночі.
  • Деякі проблеми вважаються більш серйозними в міській місцевості у порівнянні з сільською: корупція, вживання наркотиків, забруднення навколишнього середовища, люди, травмовані внаслідок конфлікту.
  • Жінки, діти, люди похилого віку та люди з обмеженими можливостями часто вважаються категоріями, для яких рівень безпеки нижчий, ніж для населення в цілому, особливо в містах.

“У той самий час немає занепокоєння щодо напруження між приймаючими громадами і переселенцями. У цілому респонденти вважають, що внутрішньо переміщені особи (ВПО) та релігійні меншини почуваються настільки ж безпечно у своїх громадах, як і інші члени громад. Це підтримали ВПО, які в усіх областях заявляли, що живуть у злагоді зі своїми приймаючими громадами. Хоча 1 із 10 ВПО вважає, що напруга між приймаючими громадами і переселенцями є серйозною проблемою”, – сказано в документі.

Звіт “Правосуддя та безпека: перспективи громад у трьох областях підготовлено на базі дослідження, яке було проведене в рамках проекту ПРООН “Верховенство права та правосуддя для громад у постраждалих від конфлікту регіонах України”, що впроваджується за підтримки уряду Нідерландів та є частиною Програми відновлення та розбудови миру ПРООН в Україні.

Читайте також:
Кабмін, ООН і Світовий банк уклали меморандум
про Цільовий фонд відновлення Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна