Президент підписав остаточну версію указу про воєнний стан

 

На сайті президента України опублікована остаточна версія указу про введення на території України воєнного стану з 26 листопада до 26 грудня 2018 року.

Цього ж ранку, 28 листопада, прес-секретар глави держави Святослав Цеголко повідомив у соцмережі, що президент Петро Порошенко підписав закон про затвердження указу “Про введення воєнного стану в Україні”.

Схвалений Верховною Радою ввечері 26 листопада проект закону про затвердження указу президента “Про введення воєнного стану в Україні” надійшов Порошенку вранці 28 листопада з підписом спікера Андрія Парубія.

Тепер закон має бути оприлюднений у газеті “Голос України”, після чого він набуде чинності.

Законом затверджується указ президента від 26 листопада 2018 року №393 “Про введення воєнного стану в Україні” з таким застереженням: воєнний стан вводиться у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях та внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії.

Згідно з додатком до законопроекту, воєнний стан в Україні запроваджується із 14-ї години 26 листопада 2018 року строком на 30 діб – до 14-ї дня 26 грудня 2018 року.

В указі №393, датованому 26 листопада, зазначено: “Ввести в Україні воєнний стан із 14 години 00 хвилин 26 листопада 2018 року строком на 30 діб до 14 години 00 хвилин 26 грудня 2018 року”.

Причини такого кроку пояснюються:

– черговим актом збройної агресії з боку Росії, що відбувся 25 листопада в районі Керченської протоки проти кораблів ВМС України, що мав важкі наслідки;

– іншими агресивними діями РФ в Азовському та Чорному морях;

– наявною загрозою широкомасштабного вторгнення в Україну збройних сил РФ.

– окупацією Росією Криму та частини Донецької та Луганської областей;

– небезпекою державному суверенітету та незалежності України, її територіальній цілісності;

– з метою створення умов для здійснення органами державної влади, військовим командуванням, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями наданих їм повноважень, необхідних для відсічі збройній агресії та забезпечення національної безпеки.

В указі сказано, що під час воєнного стану можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною 1 статті 8 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”.

Своїм указом Порошенко доручає Генштабу, усім підрозділам ЗСУ, Державній прикордонній службі, Державній спецслужбі транспорту, Державній службі спецзв’язку та захисту інформації, Нацгвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Управлінню державної охорони, разом із МВС, іншими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати передбачені законом про правовий режим воєнного стану заходи і повноваження, необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави.

Кабінету Міністрів президент доручає ввести в дію план запровадження та забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в Україні; забезпечити постачання Збройним силам та іншим військовим формуванням матеріально-технічних ресурсів і майна, надання послуг та їх фінансування в обсягах, що необхідні для ефективного виконання покладених на них завдань в особливий період.

Державній службі з надзвичайних ситуацій доручено разом з обласними держадміністраціями та іншими органами, установами, підприємствами і організаціями привести у готовність до виконання завдань за призначенням в особливий період із введенням ступеня “повна готовність визначені об’єкти єдиної державної системи цивільного захисту, її функціональних та територіальних підсистем.

Обласним держадміністраціям і органам місцевого самоврядування Порошенко доручив утворити ради оборони та забезпечити сприяння військовому командуванню у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану.

Згідно з указом, Міністерство закордонних справ має забезпечити інформування генерального секретаря ООН та офіційних осіб іноземних держав про введення в Україні воєнного стану, про обмеження прав і свобод людини і громадянина, що є відхиленням від зобов’язань за Міжнародним пактом про громадянські та політичні права, та про межу цих відхилень і причини прийняття такого рішення.

Указ набирає чинності одночасно з набранням чинності законом України “Про затвердження указу президента “Про введення воєнного стану в Україні”.

Читайте також:
Воєнний стан: як він вплине на Україну
та чи є його запровадження оголошенням війни

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна