Угорщина відреагувала на введення воєнного стану в Україні без згадки про Росію

 

Більше ніж за добу після початку відкритої російської агресії проти України в Азово-Керченській акваторії офіційний Будапешт зробив заяву, в якій, однак, немає засудження агресора.

Заяву міністра закордонних справ Петера Сійярто поширила прес-служба уряду, процитувавши повідомлення державної агенції MTI щодо цього, передає “Європейська правда”.

Примітно, що коментар щодо наслідків російської агресії не містить ані жодної згадки про Росію, ані засудження агресора.

Натомість Петер Сійярто акцентує увагу на імовірному впливі цих подій на угорську меншину Закарпаття.

“Це, звичайно ж, погана новина, що у наших сусідів запроваджується воєнний стан”, – підкреслив міністр, додавши, що Угорщина зацікавлена зберігати мир в усіх оточуючих державах, “особливо там, де живе багато етнічних угорців”. “На Закарпатті є угорська громада, яка складає 150 тисяч людей, їхня безпека важлива для нас”, — наголосив він.

Петер Сійярто також висловив сподівання, що “ця безперечно важка ситуація має бути вирішена якнайшвидше і має рухатися у бік послаблення напруги”, — переказує слова міністра урядовий сайт.

Сійярто також наголосив, що доки ситуація буде “нестабільною”, він лишається на постійному зв’язку з лідером угорської партії в Україні КМКС.

Варто зауважити, що від початку агресії у Азово-Керченській акваторії Будапешт утримувався від заяв, які би засуджували дії російського агресора.

За даними журналістів, угорський уряд не робив заяв навіть попри прохання з українського боку.

Як інформувала “Новинарня“, із 23 листопада корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювала плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база.

Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” – здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

О 8:21 ранку 25 листопада ПСКР “Дон” таранив буксир “Яни Капу”, пошкодивши йому один із двох головних двигунів. Унаслідок навалу російський прикордонний корабель отримав пробоїну й почав боротися за живучість.

Надалі вісім суден РФ тримали український ордер у Керченській протоці на підході до Кримського мосту. Росіяни перегородили фарватер під мостом старим суховантажем і попередили про застосування зброї та спецназу.

Між 20-ю і 21-ю годинами росіяни відкрили вогонь на ураження по українських суднах і захопили їх. За повідомленням радника президента Юрія Бірюкова, українські моряки вели стрільбу у відповідь, але сили були нерівні.

За інформацією ВМСУ, шість українських моряків отримали поранення, з них двоє – важкі. Допомогу їм надавали росіяни.

Як заявив на засіданні РНБО України начальник Генштабу Віктор Муженко, зв’язку з кораблями і 23 полоненими моряками немає, їхня доля невідома.

Росія визнала факт нападу на українські кораблі, які нібито “порушили державний кордон РФ” та “здійснювали небезпечні маневри”. Це перший факт офіційного визнання військової агресії Росії проти України з початку війни 2014 року.

Рада нацбезпеки прийняла рішення про запровадження воєнного стану. Для затвердження ВС 26 листопада зібралася Верховна Рада.

Читайте також:
Меркель пообіцяла зробити все для деескалації конфлікту у Керченській протоці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна