Шини, кораблики, фаєри. Під посольством РФ – акція проти агресії на Азові

оновлено

У Києві біля посольства Росії на Повітрофлотському проспекті в ніч із 25-го на 26 листопада відбувається акція протесту. Її учасники хочуть привернути увагу до військової агресії РФ щодо кораблів ВМСУ в Керченській протоці.

Як повідомило “Громадського радіо”, на акцію прийшли близько ста людей. До воріт посольства принесли покришки. Уздовж паркану учасники виступу розклали символічні паперові кораблики.

Учасники акції запалили фаєри та почали кидати у бік посольства димові шашки.

До посольства прибуло п’ять автомобілів поліції, автомобіль пожежників, співробітники Нацгвардії.

Голова ГУ Нацполіції Києва Андрій Крищенко, присутній на місці події, в ефірі каналу “112 Україна” закликав активістів утриматися від силових дій і підпалу дипустанови.

Відсутність активних дій протестувальників учасник акції Родіон Шовкошитний пояснив: “Усі чекають на результат перемовин щодо поранених”.

ОНОВЛЕНО. Приблизно о 2:20 ночі учасники акції Родіон Шовкошитний та представник “С14” Сергій Мазур повідомили про займання автівки “якогось дипломата”.
“Біда-біда. У російського посла більше немає авто. Згоріло від сорому”, – написав Мазур у “Фейсбуці”.

Як інформувала “Новинарня“, 25 листопада корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювала плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база. Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” – здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

О 8:21 ранку ПСКР “Дон” взяв на таран буксир “Яни Капу”, пошкодивши йому один із двох головних двигунів. Сам “Дон” унаслідок навалу отримав пробоїну й почав боротися за живучість.

Надалі вісім суден РФ тримали український ордер у Керченській протоці на підході до Кримського мосту. Росіяни перегородили фарватер під мостом старим суховантажем і попередили про застосування зброї і спецназу.

Між 20-ю і 21-ю годинами росіяни відкрили вогонь на ураження по українських суднах і захопили їх. За інформацією ВМСУ, шість українських моряків отримали поранення, з них двоє – важкі.

Читайте події дня на морі:
Перехід конвою ВМС ЗСУ на Азов:
російський таран, пробоїна, блокада протоки та обстріл

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна