Командувач ВМСУ не підтвердив застосування зброї проти агресорів у Керченський протоці. ВІДЕО

 

Командувач Військово-Морських сил ЗС України Ігор Воронченко заявив про фізичний опір російським агресорам українських моряків із катерів “Бердянськ” і “Нікополь” та буксира “Яни Капу”, які були захоплені в полон у Керченській протоці ввечері 25 листопада. При цьому він не став підтверджувати, що українці застосовували зброю у відповідь на стрільбу з боку суден ЧФ і ПС ФСБ Росії.

Як передає “Новинарня“, таку заяву адмірал Воронченко зробив на брифінгу в МЗС України в понеділок, 26 листопада.

“Я зараз цей факт не можу підтвердити. Але… Скоріш за все, зброя не була застосована, а був фізичний супротив [українських моряків] під час захоплення [кораблів] спецназом Російської Федерації”, – заявив командувач.

За його словами, ідеться про підрозділ спецназу РФ, який було передислоковано в район селища Завітне в Криму та на прикордонний корабель ПС ФСБ РФ “Дон”, що став базою для цих спецназівців.

“Тому що після того, як було нанесено вогневе ураження по МБАКу “Бердянськ” і рейдовому буксиру “Яни Капу”,  була висадка груп спеціального призначення [на кораблі]”, – сказав Воронченко.

Він заявив, що зафіксовано перемовини екіпажів, які є підтвердженням агресивних дій флоту РФ. Хоча частина доказів була відібрана при взятті моряків ВМСУ в полон.

“Перемовини є. Тут тільки частина зберігається”, – сказав командувач ВМСУ, показавши флешку.

“Зараз частина є ще на одному кораблі, який іде в пункт базування”, – додав Воронченко.

“На жаль, частина фотодоказів, аудіозаписів і відеозаписів залишилася на катерах, які захоплені. У нас є інформація – коли були полонені військовослужбовці, то всі телефони й засоби запису були конфісковані”, – додав віце-адмірал.

У свою чергу міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив: “Всі докази є. Ми їх покажемо нашим друзям і партнерам, як це вже зробили сьогодні [на брифінгу для іноземних дипломатів]”.

Клімкін окремо заявив: “Спільно з ВМС ЗСУ провели в Міністерстві брифінг для іноземних послів.Важливо надавати нашим партнерам інформацію з перших рук. Зокрема, слухали аудіозаписи переговорів російських військових”.

“Розраховуємо на чітку міжнародну позицію, але маємо виходити і за межі заяв”, додав він у дописі в “Твіттері” з тегом #RussiaAttacksUkraine.

Читайте також:
Воєнний стан буде введено на два місяці, – Порошенко

Як інформувала “Новинарня“, із 23 листопада корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювала плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база. Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” – здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

О 8:21 ранку 25 листопада ПСКР “Дон” таранив буксир “Яни Капу”, пошкодивши йому один із двох головних двигунів. Унаслідок навалу російський прикордонний корабель отримав пробоїну й почав боротися за живучість.

Надалі вісім суден РФ тримали український ордер у Керченській протоці на підході до Кримського мосту. Росіяни перегородили фарватер під мостом старим суховантажем і попередили про застосування зброї та спецназу.

Між 20-ю і 21-ю годинами росіяни відкрили вогонь на ураження по українських суднах і захопили їх. За повідомленням радника президента Юрія Бірюкова, українські моряки вели стрільбу у відповідь, але сили були нерівні.

За інформацією ВМСУ, шість українських моряків отримали поранення, з них двоє – важкі. Допомогу їм надавали росіяни.

Як заявив на засіданні РНБО України начальник Генштабу Віктор Муженко, зв’язку з кораблями і 23 полоненими моряками немає, їхня доля невідома.

Росія визнала факт нападу на українські кораблі, які нібито “порушили державний кордон РФ” та “здійснювали небезпечні маневри”. Це перший факт офіційного визнання військової агресії Росії проти України з початку війни 2014 року.

Рада нацбезпеки прийняла рішення про запровадження воєнного стану. Для затвердження ВС 26 листопада збирається Верховна Рада.

Читайте події дня на морі:
Перехід конвою ВМС ЗСУ на Азов:
російський таран, пробоїна, блокада протоки та обстріл

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна