Рада прийняла в першому читанні закріплення в Конституції курсу на членство в ЄС і НАТО

 

Верховна Рада попередньо схвалила президентський проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору) (№9037).

За це рішення проголосували 311 народних депутатів із 351, зареєстрованих у сесійній залі, передає УНІАН.

Від “Блоку Петра Порошенка” “за” проголосували 124 депутата, від “Народного фронту”  — 73, від Радикальної партії  — 19, від “Батьківщини”  — 18, від “Самопомочі”  — 17, від групи “Воля народу” — 14 депутатів, від групи “Відродження” — 13. Від “Опозиційного блоку” жоден депутат не підтримав це рішення.

Законопроектом передбачається у преамбулі Конституції встановити, що Верховна Рада, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України та підтверджуючи європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу країни, приймає цю Конституцію – Основний закон України.

Статтею 85 передбачено, що до повноважень Верховної Ради належить визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

У статті 102 встановлюється, що президент є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

Статтею 116 визначається, що Кабінет міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Євросоюзі та НАТО.

Водночас, із тексту Конституції пропонується виключити пункт 14 розділу XV ”Перехідні положення”. У ньому йдеться про те, що використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою.

Як відомо, депутати зможуть ухвалити цей законопроект в цілому на наступній сесії парламенту.

20 вересня Верховна Рада направила до КС для отримання висновку президентський проект закону про внесення змін до Конституції (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору) (№ 9037).

У четвер, 22 листопада, Конституційний суд надав позитивний висновок щодо законопроекту.

Комітет ВР з питань правової політики та правосуддя схвалив цей законопроект.

Читайте також:
КСУ дав “зелене світло” затвердженню у Конституції курсу на вступ України до НАТО та ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна