Декомунізація у ВР: Кропивницька область пройшла, Січеславська – ні

оновлено

Відповідно до вимог закону про декомунізацію, Верховна Рада ухвалила рішення, яким перейменувала Кіровоградський район на Кропивницький район.

Постановою №4906, відповідно до пункту 29 частини першої статті 85 Конституції України, пункту 8 статті 7 Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, перейменовано Кіровоградський район Кіровоградської області на Кропивницький район, повідомили у прес-службі ВР.

Таке рішення випало із загального переліку перейменувань навесні й улітку 2016 року.
На вечірньому ж засіданні у вівторок, 20 листопада, за нього за основу та в цілому проголосував 231 нардеп.

Надалі парламент узявся, за словами спікера Андрія Парубія, за остаточні питання декомунізаційного законодавства, завдяки яким це скликання увійде в історію – внесення змін до Конституції щодо перейменування Кіровоградської і Дніпропетровської областей.

Народні депутати розглянули проект закону про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Кіровоградської області в Кропивницьку область) №8380.

Із двома повернення до розгляду – через брак голосів – Верховна Рада направила до Конституційного Суду України відповідний законопроект для одержання висновку щодо відповідності його вимогам статей 157 і 158 Основного закону. “За” – 239 голосів.

Після позитивного висновку КСУ на наступній сесії парламенту потрібно буде знайти 300 голосів власне за перейменування.

Натомість наприкінці вечірнього засідання нардепи не дали голосів за проект закону №8329 щодо спрямування у КС питання про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. Попри умовляння спікера, Рада насамкінець зібрала тільки 207 голосів “за”.

Як передає “Новинарня“, в напівпорожній залі деякі депутати почали вигукувати: “Ганьба!”

Андрій Парубій закликав невідкладно підготувати інший проект, аби він був проголосований найближчим часом.

ОНОВЛЕНО. Фракція БПП в питанні перейменуванні Дніпропетровської області дала лише 67 голосів (зі 135 депутатів), “Народний фронт” – 58 (із 81), “Самопоміч” – 16 (із 25), “Відродження” – 3 (з 24), РПЛ – 19 (із 21), “Батьківщина” – 10 (із 20), “Воля народу” – 5 (із 19), позафракційні – 29 (із 57).

Коментуючи результат голосування, голова УІНП Володимир В’ятрович звинуватив насамперед фракції БПП.

“До роковин Голодомору. Блок Петра Порошенка “Солідарність” продовжив існування імені організатора Голодомору Петровського на мапі України”, – написав він у “Фейсбуці”.

Читайте також:
Комітет Ради підтримав перейменування
Дніпропетровської та Кіровоградської областей

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна