Бойка і Льовочкіна вигнали з “Опоблоку” – через союз із Медведчуком-Рабіновичем

 

Із парламентської фракції “Опозиційний блок” виключили її співголову Юрія Бойка та заступника голови фракції Сергія Льовочкіна.
Про це з трибуни Верховної Ради у вівторок, 20 листопада, заявив інший співголова “Опоблоку” Олександр Вілкул.

“Півгодини тому закінчилося засідання фракції. Хочу повідомити, що з лав “Опозиційного блоку” виключили Бойка Юрія Анатолійовича та Льовочкіна Сергія Володимировича”, – сказав Бойко на ранковому засіданні.

Відтак у фракції залишився 41 нардеп.

Сам Юрій Бойко, коментуючи ці рішення, в кулуарах ВР заявив, що він береться до створення нової депутатської групи, яка може стати “найбільшою в парламенті”. Поруч із ним перебував нардеп Вадим Рабінович, який підтримав колегу.

“Опозиційний блок” залишається у минулому. Ми йдемо далі і створюємо депутатську групу “Опозиційна платформа – За життя”. Така парламентська група буде створена у парламенті в найближчий час”, – сказав Бойко.

Він додав, що опозиція має об’єднатися і бути реальною противагою “корупційній владі”.

За словами Бойка, до новоствореної парламентської групи приєднається частина “опоблоківців”, а також депутати з інших груп і фракцій.

Як відомо, фракція “Опозиційний блок” у Верховній Раді складається з двох великих груп, із яких одна частина орієнтується на олігарха Ріната Ахметова, інша – на олігарха-втікача Дмитра Фірташа та екс-главу адміністрації президента Януковича Сергія Льовочкіна. У цих груп різний ступінь проросійської орієнтованості.

Бойко, що представляє більш проросійську групу Фірташа-Льовочкіна, без офіційного рішення фракції та партії, 9 листопада створив із Вадимом Рабіновичем “Опозиційну платформу – За життя” з прицілом на президентські й парламентські вибори.
При цьому Рабінович поступився Бойку кандидатством на виборах президента.

Натомість депутати, що орієнтуються на Ахметова, відмовляються підтримувати кандидатуру Бойка.

Юрій Бойко – уродженець Горлівки (Донецька область), за часів президента Януковича – міністр енергетики та вугільної промисловості України (2010-2012), віце-прем’єр-міністр (2012-2014). Був одним із лідерів Партії регіонів.
За часів президента Кучми – голова НАК “Нафтогаз України” (2002-2005), перший заступник міністра палива й енергетики.
Був міністром палива і енергетики (в уряді Віктора Януковича). також у 2006-2007 роках.
Після Помаранчевої революції деякий час очолював опозиційну Республіканську партію України (блок “Не так!” з СДПУ(о) Медведчука, провал на виборах-2006).
На виборах президента 2014 року кандидат Юрій Бойко набрав 0,19% голосів.
Герой України (2004).

Головою партії “За життя”, що увійшла до блоку з Бойком, 4 листопада став кум президента Росії Віктор Медведчук.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна