“Проблема Сміли – де вкрадені гроші. А політики з обох боків лише піаряться на чужому горі”

 

Денис Казанський
журналіст, блогер

(FB)

Що в нас добре вміють робити – так це доводити будь-яку ситуацію до абсурду.

Здавалося б, нещасній Смілі дали опалення, всі, хто хотів, уже попіарилися на цій історії, і можна видихнути. Але ні. Голові фракції БПП в парламенті Артуру Герасимову здалося мало, і він вирішив вичавити із ситуації ще трохи. Як у тому анекдоті про алкаша і дохлого кота – “Кот Мурлыка, Кот Котофеич, ну еще хоть сто грамм!”

Герасимов заявив, що відповідальність за ситуацію в Смілі та некомпетентного мера має взяти на себе [Юлія] Тимошенко, тому що нинішній мер Сміли [Олексій] Цибко разом із Тимошенко й Саакашвілі проривався через кордон з Польщі в 2017 році.

“Ось що буває, коли мери замість турботи про людей займаються навіть не політикою, а політиканством”, – говорить Артур.

Не хочеться засмучувати людину, але є один маленький нюанс – у 2017 році Цибко не мером Сміли. Очолив місто він лише навесні нинішнього року, за рішенням суду.

А в 2017 році мером Сміли був такий собі Віктор Федоренко. І ви не повірите, Артуре, представляв він як раз партію “Блок Петра Порошенка”. І під його проводом місто так само замерзало без опалення, а мешканці обурювалися й виходили на акції протесту. І взагалі ситуація 2018 року в точності повторює ситуацію 2017 го.

Через холодні батареї мера Федоренка і відправили у відставку. Якраз рік тому. Та ще й із БПП виключили, щоб напевно.

А його місце зайняв нинішній мер Цибко, у якого сьогодні ті ж проблеми.

І не дивно, бо борг за опалення величезний, а гроші вкрали. І людина, яка вкрала, має непоганий дах – із СІЗО його витягнув народний депутат Іван Фурсін, близький до [нардепа від “Опозиційного блоку” Сергія] Льовочкіна.

Історія Сміли не про те, хто в даному випадку більше винен – ​​”Батьківщина” чи БПП. Це історія про те, як замість того, аби реально допомогти місту й вирішити проблему, політики тільки піаряться на чужому горі та використовують ситуацію у своїх інтересах.

Президент наказує “зірвати пломби” і дати газ у Смілу під його відповідальність. Красиво, на публіку. Проблема тільки в тому, що газ не береться з нізвідки. Він не безкоштовний. І пломби ставлять теж не просто так. Якщо кожен завтра стане зривати пломби, почнеться вакханалія і газ просто зникне зовсім.

Проблема Сміли не в пломбах. Зірвати їх – багато розуму не потрібно. Проблема Сміли в тому, що у городян вкрали близько 100 млн. грн., і цей борг продовжує висіти на місті. Він нікуди не зник.

І для того, щоб проблема з опаленням в Смілі реально розв’язалася, потрібно знайти ці гроші. Забрати у тих, хто їх вкрав. А саме – у підприємства “Смілаенергоінвест”, яке збирало з городян плату за газ, але гроші “Нафтогазу” не перераховувало.

Головне питання в цій історії – де гроші? Але якраз гроші ніхто шукати не поспішає.

Власника компанії, що привласнила кошти городян, заарештували рік тому, але майже відразу випустили. Відтоді навколо Сміли багато криків, шуму, взаємних звинувачень, але майже нічого не відомо про те, як просувається слідство. Хоча за рік вже можна було і вирок винести, і гроші на рахунках відшукати.

Замість того, щоб розповісти нам про те, коли знайдуть вкрадене бабло, Артур Герасимов намагається смішно і незграбно прив’язати мера Сміли до ненависної Тимошенко і за всяку ціну її штурхнути перед виборами. Про справу власника фірми “Смілаенергоінвест” Андрія Карпенка при цьому – ані слова.

Сама Тимошенко в свою чергу розкидається огидними пафосними штампами, на кшталт “терору холодом” або “тарифного геноциду”, замість того, щоб написати депутатський запит, взяти справу “Смілаенергоінвесту” на контроль, інформувати про те, як вона просувається, і всіляко намагатися її прискорити.

Читайте також:
Кримінальний авторитет Мультик, арештом якого хизувалася ГПУ,
знову на волі, – ЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна