За фактом передачі Почаївської лаври УПЦ МП відкрито кримінальне провадження

 

Поліція Тернопільської області відкрила кримінальне провадження за фактом передачі споруд Почаївської Свято-Успенської лаври у користування чи оренду Українській православній церкві Московського патріархату.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у відповіді обласної прокуратури на запит агенції щодо обставин та наслідків передачі на баланс монастиря УПЦ МП шести споруд Почаївської лаври.

“Слідче управління Головного управління Національної поліції в Тернопільській області розслідує кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.365-2 КК України, за фактом зловживання повноваженнями особою, яка надає публічні послуги, що спричинило тяжкі наслідки. Процесуальне керівництво здійснюється прокуратурою області”, – зазначили у відомстві.

Прокуратура Тернопільської області також повідомляє, що відомості стосовно наявності договору про передачу споруд Почаївської лаври у користування чи оренду є предметом дослідження під час досудового розслідування.

На початку листопада у ЗМІ з’явилася інформація, що Почаївську Свято-Успенську лавру в Тернопільській області незаконно передано в користування УПЦ МП.

Зокрема, депутат Почаївської міської ради Тарас Паляниця оприлюднив документи державного реєстратора, який 2018 року виконав рішення прем’єр-міністра Януковича від 2003 року і передав у користування заповідника до 2052 року шість об’єктів Почаївської лаври (собори, дзвіницю, келії, архієрейський будинок – загалом 7 тис. квадратних метрів).

Депутат продемонстрував витяг із Держреєстру, згідно з яким споруди Лаври записані на УПЦ МП до 1 січня 2052 року з правом пролонгації.

Читайте також:
Після томосу нерухомість, яку займає УПЦ МП в Україні, відійде помісній церкві, – Філарет

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.