Операція “10 тисяч срібників”. Нібито погодившись поїхати на ефір до Москви, журналіст з’ясував, почім там купують наших “експертів”

 

Відомий український журналіст, головний редактор “Європейської правди” Сергій Сидоренко з’ясував фінансові умови, на яких українські “експерти” беруть участь у політичних ток-шоу на російських пропагандистських телеканалах. Для цього він удав, що приймає запрошення гостьової редакторки каналу НТВ та згоден прилетіти до Москви на ефір 13 листопада.

Сидоренко “пройшов весь шлях відбору на ефір телеканалу НТВ, включаючи узгодження гонорарної сітки. Запитань до українців, що працюють “хлопчиками для биття” на російських ТБ-шоу, після цього тільки побільшало”, пише він у статті для свого видання.

Після отримання запрошення на ефір програми “Место встречи” з Андрієм Норкіним каналу НТВ Сергій викладав у “Фейсбуці” в режимі “лише для друзів” своє листування з представницею каналу на ім’я Юліана Хан.

Юліана Хан. Фото з ФБ-профілю

“Я спілкувався з Юліаною, співробітницею НТВ, і одночасно публікував скріншоти у фейсбук-гілці, доступній для перегляду тільки друзям.Телефонні переговори записував на диктофон, а їхній зміст також відразу переповідав у цій гілці. Зараз, коли легенду викрито, гілка стала публічною.
Мета була поставлена відразу: довести, що участь “експертів” у програмі є платною, дійти до запрошення на ефір, отримати авіаквитки – і, звісно ж, нікуди не полетіти. І ця задача виявилася край як простою”, – пише журналіст.

Сергій з’ясував, що російська сторона купує українському “експерту” авіаквитки до Москви (близько 400 доларів у два боки, оскільки “сьогодні-на-завтра”, через Мінськ), таксі з аеропорту, оплачує проживання в готелі й інші витрати, та власне гонорар за участь у пропагандистському телешоу.

У випадку з Сидоренком ця сума для початку становила 10 тисяч рублів (трохи більше 150 доларів).
Однак на наступні ефіри Сидоренко “домовився” про підвищення гонорару удвічі – до 300 доларів.

“Щоби домовитися про гонорар у 300 доларів за ефір, знадобилося дві коротких телефонні розмови”, – пише Сергій, зауважуючи, що програма, на яку його запрошували, виходить удень, а не в прайм-тайм, і його на НТВ вочевидь розглядали як неперевіреного спікера.

За словами журналіста, узгодивши з ним гонорар, Москва запитала паспортні дані для авіаперельоту, місце народження та відразу надіслала квиток на літак Київ-Мінськ-Москва (щоправда, лише в один бік).

“Завершилася історія доволі прозаїчно. Звісно ж, я не прийшов на літак та не з’явився в ефірі.
Вранці мені на WhatsApp написав співробітник НТВ, що чекав в аеропорту “Домодєдово”; довелося нагадати йому, що Росія – держава-агресор, і їздити на ефір до Москви з мого боку було б щонайменше негідно”, – розповів Сергій.

“Хоча це, звісно, не завадило НТВ провести ефір під назвою “Житие несвятого Петра”. Ведучий Андрій Норкін наголосив, що йдеться про президента України. “И я, конечно же, вспоминаю фразу из фильма – какое житие твое, пес смердящий?”, – відкрив він ефір. Зал вибухнув сміхом, а “проукраїнські” експерти удали, ніби й не прозвучало жодної неповаги, та жваво підключилися до обговорення томосу…” – пише редактор “ЄП”.

Сергій Сидоренко є журналістом-міжнародником – експертом у галузі євроінтеграції, але представники каналу НТВ охоче запросили його на програму, що висвітлює внутріполітичні українські питання – коли переконалися, що він стоїть на “бандерівських” позиціях, вважає Крим незаконно окупованим Росією і стверджує про присутність військових РФ на Донбасі.

Для шоу 13 листопада Сидоренку заанонсували такі теми: “Ще не вмерзла Украина? Почему страну охватили газовые бунты, как США хотят превратить Украину в европейский Техас, кого винит Порошенко и почему Тимошенко хочет забыть о Майдане?”

За висновком Сергія, “платні експерти” з України, які літають до Москви, “створюють ілюзію об’єктивності федеральних каналів та дають їм (каналам РФ) підстави називати свою пропаганду “журналістикою”.

При тому що українська тема забирає від третини до половини ефірів “Места встречи”, канали відчувають брак “експертів” саме з проукраїнською позицією – “для імітації балансу”.

“Охочих “підносити снаряди” солдатам гібридної війни, на щастя, не так уже й багато, тому обличчя “експертів з Києва” від програми до програми – одні й ті самі. І якщо добре жестикулювати і підпадати під очікування сценаристів – то

цілком можна відвідати і 10 ефірів на місяць – тобто отримувати до $3000, та ще й не оподаткованих в Україні.

Погодьтеся, непоганий заробіток! А якщо йдеться про ефір у прайм-тайм чи у вихідні, або якщо ви вже напрацювали на статус “ефірного українця з досвідом”, то гонорари суттєво зростають, і можна чи то отримувати більше, чи то “працювати” менше”, – пише Сидоренко.

“А те, що така “робота” означає участь у гібридній війні проти власної держави, – це, на жаль, не всіх зупиняє…” – зазначає головред “ЄП”.

“Роль “відомих проукраїнських експертів” виконують люди, про яких у Києві взагалі мало хто чув. Приміром, чи знаєте ви про В’ячеслава Ковтуна, директора Центру досліджень суспільних процесів “Експерт”? А він – один з найпопулярніших гостей.
Ковтун завжди підтримує українську владу, захищає президента та прем’єра і робить це достатньо потішно, через що має популярність. Навіть російські ЗМІ називають його одним з найбільш “дохідних” українських експертів із заробітком близько $10 000 на місяць”, – зауважує Сидоренко.

Коментуючи ефір, на якому він мав би бути присутній відповідно до домовленості з НТВ, у “Фейсбуці” журналіст написав: “Брати участь у ТАКОМУ шабаші – це дно. А може, й трохи глибше. Чесно спробував подивитися ефір, за участь у якому мені обіцяли гонорар, але витримав недовго. А брати в цьому участь – себе не поважати. Хоча для декого гроші переважують…”

“А гроші за ефіри – платять. Тепер це доведене”, – підкреслив Сидоренко.

“Я розумію, коли туди їдуть за брудним рублем люди, що ніколи не мали моралі та принципів, на кшталт Яніни Соколовської тощо. Але, скажімо, пана Карасьова чи то Вадима Трюхана я в цьому ніколи не зрозумію. Мені би на їх місці було соромно до нестями”, – підсумував редактор “ЄП”.

Сам Вадим Трюхан – дипломат, колишній член партії “Сила людей” – у коментарях у соцмережі на своє виправдання написав: “Не погано написано. Хоча й по вершках. За стиль респект, як і завжди. А от по суті далеко від реальності. Дуже далеко… Але це тема для книжки пізніше. А на твоєму місці (звертається до Сидоренка – “Н”) я би провів більш професійний експеримент – з‘їздив би разів 20 туди (в Росію), і то не лише на найменш якісне ток-шоу на НТВ, яке ти “героїчно” кинув, а замахнувся би на “Вечер с Соловьевым”, “Право голосу” чи “60 минут” хоча б. Щоб судити про те що, хто, як і навіщо тре знати внутрішню кухню, динаміку зміни настроїв глядачів і ще багато чого”.
Він додав, що “це не про гроші” і “кожен має право займати ту позицію, яка йому близька”.

Читайте також:
Ганьба в ефірі: пропагандистка Скабєєва “взяла інтерв’ю”
у загиблої студентки з Керчі

Українські делегати в ПАРЄ заспівали російській журналістці гімн України. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.