“Мир без Росії”. Наливайченко обіцяє повернути Крим і Донбас за корейською схемою

Мир без Росії. Як Наливайченко обіцяє повернути Крим і Донбас Україні

автор: Людмила Кліщук

Колишній голова СБУ, лідер руху “Справедливість” Валентин Наливайченко, який веде президентську передвиборчу кампанію, для деокупації Донбасу і Криму пропонує застосувати “схему Корейського півострова”.
Про це він розповів на зустрічі з журналістами під час робочого візиту до Вінниці у вівторок, 13 листопада.

Наливайченко наголошує, що його команда працює над міжнародною угодою із деокупації тимчасово окупованих територій.

На українській практиці Наливайченко хоче застосувати досвід Корейського півострова – коли за допомогою міжнародних союзників там “змогли зупинити війну між двома непримиренними режимами та системами”.

“Нашими союзниками мають стати країни ЄС (Німеччина, Франція та інші сильні гравці європейського континенту) та Сполучені Штати Америки. Це має бути нова міжнародна угода. Ще до виборів президента я обов’язково відвідаю Вашингтон на, можливо, найвищому рівні із цим проектом угоди англійською мовою. Я хочу переконати вже зараз американських партнерів, що ми потребуємо серйозних союзників та партнерської підтримки, аби така угода була укладена та запрацювала”, – каже колишній дипломат, заступник міністра закордонних справ України і посол у Білорусі часів Ющенка.

Російської Федерації за столом переговорів, коли президентом буде Наливайченко, не буде.

“Стверджую, що не треба нам зараз Путін.

Він є агресором. Я з ним не буду зустрічатися як новий президент. Нам немає про що говорити з РФ, поки війська та спецслужби агресора на українській території. Це будуть розмови ні про що”, – заявляє потенційний кандидат у президенти.

Він наголошує про дипломатичну підтримку з боку світу і водночас акцентує на відсутності потреби контакту із країною-агресором.

Щодо критики Мінських домовленостей, Наливайченко неоригінальний серед інших кандидатів на пост президента України. Заявляє, що вони “мертві”.

“Вже понад 95 раундів відбулося навколо цих домовленостей, але жодного прогресу немає. Бо ні Мінські домовленості, ні нормандський формат не поставили питання руба: виведення військ та спецслужб агресора із української території”, – каже Валентин Наливайченко.

Для відновлення миру, переконаний він, найперше треба сильний оборонно-промисловий комплекс та мобілізація всіх національних ресурсів. Кандидат у президенти порівняв українську армію із однією із найсильніших армій світу – ізраїльською, додавши, що в нас – не гірший потенціал та перспективи.

У своєму виступі кандидат зробив акцент не на економіці, а на військово-гуманітарному блоці.

“Варто створити національний центр звільнення заручників, розшукати зниклих безвісти, ідентифікувати та повернути родичам тіла усіх загиблих”, – із цього Наливайченко почав презентацію.

Екс-голова української спецслужби (2006-2010, 2014-205 рр.) розкритикував нинішню правоохоронну систему та окремі процесуальні дії силового відомства, яке свого часу очолював.

“Моя оцінка правоохоронної системи загалом в Україні є вкрай негативною. Бо з липня 2016 року залишається нерозслідуваним політичне вбивство Павла Шеремета, низка інших вбивств та терористичних актів. Сили безпеки та правоохоронні органи мають захищати інтереси та безпеку людей, а не політичні інтереси”.

Щодо роботи СБУ – то тут теж нагадав, що, найперше, потрібно працювати по лінії протидії агресору, тобто розвивати та посилювати контррозвідувальний елемент.

“Задіяння СБУ в арештах та обшуках з боку Генпрокуратури вважаю відволіканням сил і засобів від головного завдання – протидії спецслужбам агресора”, – заявив екс-голова.

Як інформувала “Новинарня“, Анатолій Гриценко, натомість, заявив про власний мирний план для Донбасу. Стратегію цю політик створював у групі, в яку входять і росіяни.

Читайте також:
Тимошенко заявила про свій “військовий кабінет”
і нову “стратегію миру” для Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.