Угорські активісти поповнюють ряди бойовиків на Донбасі, — EUObserver

 

Для Європи настав час прокинутися і помітити загрозу на своєму східному фланзі. Росія активно спонсорує правих радикалів і популістські рухи, створюючи по всьому ЄС мережу своїх симпатиків.

Головна мета Москви – створити нові регіони нестабільності вздовж кордонів Євросоюзу і знищити єдність організації у політиці підтримки санкцій, пише EUObserver.

Угорщина, на думку видання, стала стратегічною ціллю російського “спонспорства”. Європейські лідери до цього часу лишалися сліпими до того, що відбувається і не помічали потенційної загрози для цивілізованої демократії.

Угорський консерватор Віктор Орбан, разом з італійськими і чеськими популістами, просуває рішення скасувати санкції, які ЄС наклав на Росію як покарання за військову агресію проти України. Але це лише половина тієї тактики гібридної війни, яку Росія веде проти Заходу. Угорські праві радикальні організації фінансуються Москвою для того, щоби вони агресивно виступали проти членства країни в НАТО і Євросоюзі, а також для провокації конфронтації Будапешта і Києва.

Російські спецслужби активно працюють з різними угорськими організаціями, такими як UJ Magyar Garda, Hatvannegy Varmegye Ifjusagi Mazgalom, Betyarsereg, Magyar Onvedelmi Mozgalom і Farkasok. Вони проводять військові навчання для учасників цих груп, часто залучаючи військових РФ і російських військових аташе в якості інструкторів.

Спецслужби Москви використовують угорських активістів для організації протестів на користь російських інтересів, таких як підбурення етнічного конфлікту на Закарпатті. Також членів цих організацій використовують як матеріал для поповнення рядів російських бойовиків на Сході України.

Віктор Орбан активно намагається об’єднати Будапешт з територіями, які колись належали Угорщині, зокрема із Закарпаттям в Україні. В регіоні живе близько 150 тисяч етнічних угорців, які складають менше 10% населення.

Нинішня суперечка між Києвом і Будапештом почалася в 2017 році з розбіжностей у поглядах на новий український закон щодо мови в освітній системі. Але спіраль конфлікту розкрутилася до того, що Угорщина тепер блокує зближення України з НАТО і ЄС в рамках угоди про асоціацію.

Крім того, угорська сторона спровокувала невдоволення Києва тим, що почала активно видавати свої паспорти угорській меншині на українській території.

Читайте також:
“7 хвилин на електричці”. Угорщина перенесла видачу паспортів закарпатцям на свій бік

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна