На католицький цвинтар у Коломиї здійснили атаку вандали

оновлено

У Коломиї на Івано-Франківщині вандали сплюндрували католицький цвинтар, де поховані учасники польсько-української війни 1918—1919 років.

Хрести, які нещодавно освятили, знайшла пошкодженими й поваленими громадська діячка Ліліана Одосій, передає “Галицький кореспондент”.

“Польська громада відновлює у місті старі могили своїх земляків. Зокрема оновили хрести, в пам’ять про загиблих у 1918-1919 рр. під Коломиєю. Їх освятили два тижні тому”, — повідомила Одосій.

Тутешні мешканці припускають, що руйнування польських могил може бути провокацією.

ОНОВЛЕНО. Представники польських організацій подали відповідну заяву, правоохоронці відкрили кримінальне провадження, триває досудове розслідування.

“Провадження наразі порушене за статтею хуліганство, ч.1 ст. 296  ККУ, бо на наш запит у міськраду ми отримали інформацію, що ці хрести не є офіційно надмогильними пам’ятками чи пам’ятками історії, це свіжі хрести, встановлені протягом серпня-вересня цього року у пам’ять загиблих вояків. Наприкінці жовтня вони були освячені. Їх повитягували з землі і повалили. Версій може бути кілька: можливо, і провокація для розпалювання міжнаціональної ворожнечі, може, і хуліганка. Єдине скажу, поки триває слідство, це робили якісь неадеквати і нелюди”, — сказав журналістам начальник Коломийського відділу поліції Остап Білейчук.

До слова, 1 листопада Україна відзначалася 100-річчя Листопадового чину, коли військовики-українці австро-угорської армії встановили у Львові українську владу.

11 листопада Польська Республіка святкуватиме 100-річчя незалежності.

Читайте також:
В Івано-Франківську перепоховали знайдені тіла 134 жертв НКВС

На Франківщині невідомі підірвали двері музею Бандери

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна