Суд у Києві арештував суддю з Криму Чорнобука

 

Голосіївський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою колишньому голові Апеляційного суду АР Крим Валерію Чорнобуку, якого підозрюють у вчиненні державної зради.
Про це вранці 5 листопада повідомив речник Генпрокуратури Андрій Лисенко на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Голосіївським районним судом Києва 5 листопада о 9-й годині відбувся розгляд клопотання прокуратури АРК про обрання запобіжного заходу колишньому голові Апеляційного суду АР Крим Чорнобуку В. І. За результатами розгляду клопотання останньому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою”, – розповів Лисенко.

Стаття “державна зрада” не передбачає можливість внесення застави.

Як відомо, 3 листопада правоохоронці затримали Чорнобука в Києві.

Раніше, в липні 2018 року, генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що в приміщеннях колишнього голови Апеляційного суду АРК Валерія Чорнобука провели обшуки та повідомили про підозру у вчиненні державної зради за ч. 1 ст. 111 КК України.

Як заявляв генпрокурор Луценко, Чорнобук займався підривною діяльністю, надаючи допомогу іноземній державі і її представникам у переході судів Криму на здійснення правосуддя на підставі законодавства Росії, що призвело до забезпечення функціонування російських судових органів, анексії Криму.

Навесні 2014 року в окупованому Криму суддя Чорнобук сказав в інтерв’ю ЗМІ: “…Мы принимали присягу не президенту, мы принимали присягу не народу, мы принимали присягу, присягу судьи, она так называется. Поэтому ни один судья, который решил остаться работать судьей в апелляционном суде, в местных судах Республики Крым, не нарушает присягу судьи Украины”.

За словами Чорнобука, це інтерв’ю він дав під тиском.

Валерій Чорнобук відкидає звинувачення в підтримці російської влади Криму, повідомляючи, що після анексії був “змушений залишити свою посаду” і переїхати до родини в Дніпро.

У квітні 2014 року разом із Чорнобуком з Криму на материкову Україну приїхали ще три судді – Андрій Мазниця, Андрій Леонов і Олексій Іванченко.

Після переїзду на материкову частину України Чорнобук працював суддею в Апеляційному суді Дніпропетровської області.

Колишній суддя стверджує, нібито через ЗМІ закликав усіх суддів Криму не присягати Росії, не змінювати громадянства.

Верховна Рада у вересні 2016 року звільнила за порушення присяги 29 суддів, в тому числі Валерія Чорнобука.

Як інформувала “Новинарня“, перед тим відповідне рішення ухвалила Вища рада юстиції.

Вищий апеляційний суд України відмовив колишньому голові Апеляційного суду АРК Валерію Чорнобуку в оскарженні постанови Верховної Ради, якою його звільнили з останнього місця роботи.

Пізніше речниця прокуратури АРК Тетяна Тихончик повідомила, що Чорнобук переховується від слідства, але перебуває на території України, його оголосили в державний розшук.

Читайте також:
ВРЮ звільнила суддю, який публічно підтримав окупацію Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна