Прокуратура повідомила про підозру в держзраді судді Чорнобуку з Криму

 

 

Співробітники прокуратури Автономної Республіки Крим та Служби безпеки України в середу, 11 липня, провели обшуки в приміщеннях, де живе колишній голова Апеляційного суду АР Крим Валерій Чорнобук, та оголосили йому про підозру в держзраді.
Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

“Цього ж дня, згідно з вимогами КПК України, здійснено повідомлення про підозру Чорнобуку В. І. у вчиненні державної зради за ч.1 ст.111 КК України”, – написав генпрокурор у “Фейсбуці“.

Він заявив, що Чорнобук займався підривною діяльністю, надаючи допомогу іноземній державі і її представникам у переході судів Криму на здійснення правосуддя на підставі законодавства Росії, що призвело до забезпечення функціонування російських судових органів, анексії Криму.

Раніше Чорнобук відкидав усі звинувачення в підтримці російської влади Криму, повідомляючи, що після анексії був “змушений залишити свою посаду” і переїхати до родини в Дніпро.
За його словами, його буквально вигнали з роботи в Криму, не видавши ні трудову книжку, ні особову справу, передає “Радіо Свобода“.

Колишній суддя стверджує, нібито через ЗМІ закликав усіх суддів Криму не присягати Росії, не змінювати громадянства.

У квітні 2014 року разом із Чорнобуком з Криму на материкову Україну приїхали ще три судді – Андрій Мазниця, Андрій Леонов і Олексій Іванченко.

Після переїзду на материкову частину України Чорнобук працював суддею в Апеляційному суді Дніпропетровської області.

Верховна Рада у вересні 2016 року звільнила за порушення присяги 29 суддів, в тому числі Валерія Чорнобука.

Як інформувала “Новинарня“, перед тим відповідне рішення ухвалила Вища рада юстиції. Зазначалося, що навесні 2014 року в окупованому Криму суддя Чорнобук сказав в інтерв’ю ЗМІ: “…Мы принимали присягу не президенту, мы принимали присягу не народу, мы принимали присягу, присягу судьи, она так называется. Поэтому ни один судья, который решил остаться работать судьей в апелляционном суде, в местных судах Республики Крым, не нарушает присягу судьи Украины”.

За словами Чорнобука, це інтерв’ю він дав під тиском.

Пізніше Вищий апеляційний суд України відмовив колишньому голові Апеляційного суду АРК Валерію Чорнобук в оскарженні постанови Верховної Ради, якою його звільнили з останнього місця роботи.

Читайте також:
ВРЮ звільнила суддю, який публічно підтримав окупацію Криму

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна