ВРЮ звільнила суддю, який публічно підтримав окупацію Криму

 

Вища рада юстиції схвалила звільнення судді Апеляційного суду Дніпропетровської області Валерія Чорнобука за порушення присяги на посаді голови Апеляційного суду Криму. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ВРЮ.

Встановлено, що суддя в березні 2014 року Чорнобук публічно підтримав окупацію Криму Росією і сказав, що ці дії не є порушенням присяги судді.

Доповідаючи зазначене питання, член Вищої ради юстиції Тетяна Малашенкова повідомила, що підставою для відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Чорнобука стали звернення шеф-редактора програми “Люстратор 7.62” телеканалу “2+2” В.Сидоренка (ТОВ “Гравіс-Кіно”) та Дніпропетровської обласної організації політичної партії “Демократичний альянс”. У вказаних зверненнях заявники стверджували про порушення суддею Чорнобуком   присяги судді та посилалися на розміщені у мережі Інтернет звернення голови апеляційного суду АРК Чорнобука із закликами щодо набуття суддями громадянства Російської Федерації, а також відеоролики з інтерв’ю судді Чорнобука, в яких йшлося про здійснення судочинства згідно із законодавством Російської Федерації та організацію вивчення суддями російського законодавства.

Як зазначила Т.Малашенкова,в одному з відеоматеріалів, досліджених ВККС, на запитання журналістів щодо ставлення суддів до обов’язку здійснення правосуддя за законодавством Російської Федерації голова апеляційного суду Автономної Республіки Крим Чорнобук  зауважив, зокрема (мовою оригіналу):

“…Мы принимали присягу не президенту, мы принимали присягу не народу, мы принимали присягу, присягу судьи, она так называется. Поэтому ни один судья, который решил остаться работать судьей в апелляционном суде, в местных судах Республики Крым, не нарушает присягу судьи Украины”.

Зі слів Чорнобука,  взяв участь в антитерористичній операції й отримав медаль “Ветеран війни” та посвідчення учасника бойових дій. А інтерв’ю журналістам дав під тиском, хвилюючись за свою безпеку.  При цьому незаконна “влада” Криму звільнили його і заборонили в’їзд на півострів.

Проте було встановлено, що зазначені твердження судді щодо відсторонення його від посади голови апеляційного суду Криму, здійснення ним певних дій під примусом та в силу загрози через професійну діяльність не підтверджуються жодними доказами, суперечать встановленим обставинам та спростовуються поясненнями інших осіб.

“Висловлювання судді Чорнобука щодо результатів референдуму про статус Криму; заперечення значення присяги судді; заклики до вивчення російського законодавства та участь в організації і реалізації заходів, спрямованих на здійснення судочинства на тимчасово окупованій території України за законами Російської Федерації, беззаперечно свідчать про порушення присяги судді”, – переконана Малашенкова.

Читайте також:
Суддя Царевич, яку судять “за Майдан”, “через хворобу” вкотре уникла позбавлення мантії у ВРЮ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна