Угорщина змінила скандальну назву “уповноваженого по Закарпаттю”

 

Угорщина перейменувала скандальну назву посади урядового уповноваженого по Закарпаттю, яка викликала жорсткий спротив України.

Відповідне рішення опубліковане в офіційному виданні Міністерства юстиції Угорщини у понеділок, 29 жовтня, пише “Європейська правда“.

Згідно з указом, який підписав віце-прем’єрм-міністр Угорщини Жолт Шем’єн, відтепер посада Іштвана Грежі називається “уповноважений міністр, відповідальний за розвиток співпраці Сабольч-Сатмар-Березької області та Закарпатської області, а також координацію програми розвитку дитячих навчальних закладів Карпатського басейну“.

Тобто тепер у назві посади йдеться не про розвиток однієї області, а про співпрацю двох сусідніх прикордонних регіонів.

Таким чином, Угорщина фактично повернула назву посади Грежі, яка існувала до весни поточного року, додавши до функцій уповноваженого роботу із ДНЗ Карпатського регіону.

Як писала “Новинарня“, у серпні Міністерство закордонних справ України висловило протест тимчасовому повіреному у справах Угорщини в Україні Ласло Папу у зв’язку з антиукраїнськими заявами керівництва Угорщини.

Також угорському дипломату була вручена нота з вимогою офіційних роз’яснень у зв’язку з рішенням уряду Угорщини створити посаду “уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та програми розвитку дитячих садів Карпатського басейну”, оскільки у сферу його компетенції входить частина території України.

Посаду урядового уповноваженого тоді обійняв Іштван Грежа, який до цього теж опікувався угорсько-українськими відносинами – на посту уповноваженого з питань координування співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини та Закарпатською областю України.

Україна сприйняла це рішення як втручання у внутрішні справи, оскільки “до компетенції уповноваженого віднесено частину суверенної території України”. У МЗС навіть заявили про готовність заборонити в’їзд в Україну уповноваженому, якщо назву його посади не буде змінено.

31 серпня Павло Клімкін повідомив, що його колега Петер Сійярто пообіцяв змінити конфліктну назву.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна