МЗС України вимагає пояснень Угорщини через створення посади “урядового уповноваженого по Закарпаттю”

 

МЗС України вимагає пояснень Будапешта у зв’язку з рішенням уряду Угорщини створити посаду урядового уповноваженого, відповідального за розвиток Закарпатської області.

Відповідну ноту було вручену тимчасово повіреному у справах Угорщини в Україні Ласло Папу, повідомили в МЗС.

“…Угорському дипломату також було вручено ноту з вимогою надання офіційних роз’яснень у зв’язку із рішенням уряду Угорщини створити посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та програми розвитку дитячих садків Карпатського басейну, оскільки до сфери компетенції уповноваженого віднесено частину суверенної території України”, – заявили на Михайлівській площі.

Посаду урядового уповноваженого обійме Іштван Грежа, який до цього теж опікувався угорсько-українськими відносинами – на посту уповноваженого з питань координування співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини та Закарпатською областю України.

31 липня МЗС України викликало тимчасово повіреного у справах Угорщини Ласло Папа, щоб висловити рішучий протест у зв’язку з цілим рядом недружніх кроків офіційного Будапешта стосовно України.

В МЗС наголосили Ласло Лапу на необхідності припинення дій, які негативно впливають на двосторонні відносини.

Зокрема, було наголошено також на неприйнятності останніх заяв прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо євроінтеграційних та євроатлантичних прагнень України, які “суттєво дисонують з політикою Європейського Союзу та, у значній мірі, відображають підходи країни-агресора”.

“Незважаючи на конструктивний підхід української сторони щодо вирішення існуючих проблемних питань, останні дії Угорщини свідчать про вибір конфронтації замість співпраці і пряме втручання у внутрішні справи України”, – заявили на Михайлівській площі.

Як відомо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, виступаючи 28 липня в університеті в Румунії, висловив сумнів щодо реалістичності прагнень України стати членом ЄС і НАТО. За його словами, на заваді стоятиме бажання Росії відновити старий порядок.

В уряді України жорстко відреагували на заяву Орбана про Росію та вступ України до НАТО і ЄС.

Читайте також:
В Угорщини лишилися дві вимоги для відновлення діалогу Україна-НАТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна