В Угорщини лишилися дві вимоги для відновлення діалогу Україна-НАТО

 

Угорщина більше не вимагає скасувати мовну норму українського “Закону про освіту”. Натомість вона зберегла дві вимоги, які дозволять відновити діалог Україна-НАТО. Про це міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто розповів у інтерв’ю “Європейській правді“.

Перша вимога стосується продовження перехідного періоду імплементації освітнього закону.

“Перехідний період щодо мови освіти повинен бути продовжений до 2023 року, і за цей час ви маєте домовитися з меншиною про те, які саме зміни будуть впроваджені”, – зауважив Сійярто.

Друга умова полягає в тому, що норма про мову навчання не повинна поширюватися на приватні школи.

Була ще третя умова, але Україна її виконала: розпочала консультації з представниками угорської меншини. Сійярто наголосив, що угорська громада не ухвалює рішення за вказівкою Будапешта.

Як відомо, Угорщина заблокувала проведення засідання комісії Україна-НАТО – Будапешт таким чином тиснув на Україну, вимагаючи перегляду мовної норму закону про освіту, яка нібито звужує права угорської меншини.

Читайте також:
Вашингтон змусив Угорщину піти на поступки
у “мовному” протистоянні з Україною

Розрядка: глави МЗС України й Угорщини разом взяли участь в урочистостях на Закарпатті

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна