У ProZorro запрацював автопошук підозрілих тендерів

 

У системі електронних закупівель ProZorro стартувала система, яка автоматично виявлятиме підозрілі тендери та відправлятиме їх на моніторинг Держаудитслужби.

Про це повідомляє “Громадське”.

Раніше Держаудитслужба могла реагувати лише на порушення торгів, коли тендерні угоди вже були підписані та гроші переказані. Проте нещодавно внаслідок ухвалення законопроекту 4738-д повноваження державної моніторингової служби збільшилися.

Тому в системі ProZorro з’явився електронний кабінет Держаудитслужби, куди щодня надходитиме список підозрілих закупівель. Сумнівні тендери визначатимуться системою автоматично за 35 ризик-індикаторами.

Серед таких ризиків — порушення процедури проведення торгів, відсутність повноважень суб’єкта торгів, відсутність цифрових підписів, перевищення строків розгляду, відсутність укладеного договору або укладення із порушення вимог законодавства. Окрім цього, система реагуватиме на відсутність завантажених тендерних документів, опису предмету закупівлі або велику кількість лотів у тендері.

Держаудитслужба також реагуватиме, крім сигналів системи, і на звернення від громадських організацій, органів влади або ж інформацію у ЗМІ щодо ймовірних підозрілих торгів.

ProZorro — це державні закупівлі онлайн, під час яких обов’язково використовується аукціон відкритих торгів. Мета — повна прозорість закупівель товарів та послуг державою, а також швидкий та простий доступ до неї.

Лише державні замовники можуть брати участь у закупівлях ProZorro. Торги ж відкриті будь-кому, хто має на це право (закордонна чи українська юридична особа, підприємець чи фізична особа).

Читайте також:
В обхід ProZorro: чому Укрзалізниця закуповує почесні значки в Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна