В обхід ProZorro: чому Укрзалізниця закуповує почесні значки в Росії

оновлено

Державне ПАТ “Укрзалізниця” уклало пряму угоду на закупівлю в Росії – у компанії “Російські залізниці” нагородних значків “Почесний залізничник” на 181 927 рос. рублів (близько 78 тис. гривень).

Про це свідчить звіт у системі електронних держзакупівель Prozorro, який помітив громадський активіст Олександр Рудоманов.

Згідно з офіційним повідомленням, філія “Укрзалізниці” уклала цей договір 26 липня. Загалом “Укрзалізниця” закуповує 96 знаків “Почесний залізничник” у футлярі та бланки посвідчень до них.

Очікується, що значки поставлять до 31 грудня 2018 року.

Зазначається, що нагородний знак “Почесний залізничник” виготовлений із мідно-нікелевого сплаву методом штампування і не містить коштовних металів.

Договір купівлі-продажу підписали в. о. директора філії “Укрзалізниця” із закупівель “Центр забезпечення виробництва” Євген Нікітін і його заступник Андрій Лапін та директор АХУ РЖД (адміністративно-господарського управління “Російських залізниць”) Володимир Скубак.

почесний залізничник _1 почесний залізничник _2 почесний залізничник _3
<
>

Інформацію про такі закупівлі прокоментував перший заступник міністра економічного розвитку й торгівлі України Максим Нефьодов, наголосивши, що угоду укладено напряму, без тендеру.

За його словами, “#зрадатотальна ПАТ “Укрзалізниця” придбала по прямому договору без тендеру в [компанії] “Российские железные дороги” значки “Почєсний железнодорожнік в футлярє” на суму 181 927 рублєй. А скільки такого було до того, як звіти стали публічні на викладені в ProZorro?!”

“Євген Кравцов (голова “УЗ” – “Н”), як так? Ну ще коли тендер проводять, далі виправдовуються – “це була найнижча пропозиція, немає грошей, купили, що ж робити”. А тут чим можно виправдатись? Ніхто в країні не робить значки?” – питає Нефьодов у соцмережі.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян у коментарі до цього допису зазначає: “Якщо ти пригадуєш, то “як так” (тендери на “Прозорро”) розпочалося наприкінці 2016 року. Тепер це щастя – наша з тобою спільна відповідальність”.

В “Укрзалізниці” визнали існування цієї угоди. У компанії відзначили, що “так сталося історично”, і пов’язано це з особливостями створення залізничних адміністрацій незалежних країн після розпаду Радянського Союзу, передає “5-й канал”.

Телеканалу стало відомо, що виконувач обов’язків голови правління “УЗ” Євген Кравцов доручив призупинити закупівлю нагородних знаків в РФ.

ОНОВЛЕНО. У коментарі для ЗМІ Кравцов підтвердив: “Вранці доручив зупинити процедуру закупівлі знаків” Почесний залізничник “. Укрзалізниця також звернулася до Міністерства інфраструктури України з пропозицією переглянути порядок участь в угоді, якою регламентується присвоєння цього знаку”.

“Ця угода має бути переглянута українською стороною з урахуванням актуальної політичної ситуації”, – додав Кравцов.

Читайте також:
Омелян підписав меморандум з Hyperloop та сподівається
на першу лінію в Україні за 5 років

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна